Helyi alapanyagok az éttermekben
Az ENSZ a Fenntartható Fejlődési Célok mentén kidolgozott egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer kialakítását segítő tervet. A Food System Summit előtt a szervezet arra kérte a tagországokat, hogy élelmiszer-termelők, -fogyasztók és -előállítók segítségével állítsák össze saját cselekvési tervüket, javaslataikat, melyeket majd beépíthetnek a globális tervezetbe. A kezdeményezéshez hazánkban a fenntartható étkezéssel és környezetbarát vendéglátással foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány is csatlakozott egy helyi workshop szervezésével.
A „Helyi alapanyagok az éttermekben? – Akadályok, lehetőségek, vágyak” című eseményen vendéglátóhelyek és a termelői ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat, ötleteiket az éttermek és a helyi termelők közötti kapcsolatról, közös munkáról. Egyetértettek abban, hogy mind az éttermek, mind a termelők számára hasznos lenne egy gyűjtő adatbázis, amely levenné a marketing, logisztika terhét a gazdák válláról, a vendéglátóhelyek pedig könnyen és gyorsan találhatnának beszállítót. Kiemelték, hogy fontos a vendégek szemléletformálása, és a séfek edukálása is a szezonális alapanyagok ismerete, tisztelete tekintetében.
A teljes összefoglalót az érdeklődők megtalálják a Gasztrohősök blog oldalán. //
Kapcsolódó cikkeink
FAO: rekordszintű lehet a világ idei gabonatermése
Rekordszintű, 2,854 milliárd tonna lehet a világ gabonatermése az idén…
Tovább olvasom >Újabb ösztöndíjas hallgatók fejezték be magyarországi agrártanulmányaikat
Elbúcsúztatták Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)…
Tovább olvasom >Tovább bővül az Agrárminisztérium és a FAO együttműködése
Dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár az Agrárminisztériumban fogadta az ENSZ…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >