Heiszler Gabriella : Az online vásárlás növekedése potenciált rejt, de a friss áru házhozszállítása még kihívásokkal teli

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 28. 12:20

Eseménydús éveken van túl a magyar kiskereskedelmi ágazat, s a Spar ügyvezető igazgatója, Heiszler Gabriella, aki a nehéz időszakokról, az inflációval való küzdelemről, valamint az online vásárlás növekvő szerepéről beszélt a Telexnek. A tavalyi veszteségekről és a 2023-as kilátásokról is szó esett, valamint a kiskereskedelmi különadó és az online árfigyelő rendszer hatásairól.

Heiszler Gabriella
elnök-ügyvezető igazgató
SPAR

A digitalizáció és az online vásárlás elterjedése gyökeresen átalakítja a kiskereskedelmet. Az online térben a vásárlóknak más elvárásaik vannak, és a kiskereskedelmi szereplőknek is alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz. A Spar is lépett a digitalizáció felé az online vásárlási lehetőség bevezetésével, de, mint Heiszler Gabriella elmondta, jelenleg ez még nem nyereséges üzletág. Az online vásárlás területén való sikeres működés komoly kihívások elé állítja a kiskereskedőket. Az utolsó kilométeri kiszállítás költséges lehet, és a vásárlók részéről az elvárások magasak, beleértve a frissáru minőségének és kiválasztásának igényét.

A digitalizáció azonban nem csak az online vásárlásban, hanem az üzletekben is egyre fontosabb szerepet kap. Automata kasszák, okosáruházak, és egyebek a technológiai fejlesztések részét képezik a modernizáció folyamatának, amelyek célja a vásárlói élmény fokozása és az üzletek hatékonyságának növelése.

Az ágazat szereplőit azonban továbbra is kihívások elé állítják az állami beavatkozások, adók és egyéb szabályozó intézkedések. A Spar ügyvezető igazgatója beszélt a kiskereskedelmi különadóról is, amelyet az állam az ágazat terhére vet ki. Ezt az adót nehézkesnek és a kiskereskedelmi szektorra nézve hátrányosnak értékelte.

Ahogy a cikkből is kiderül, a magyarországi kiskereskedelmi szektor nemcsak a piaci verseny, hanem az állami beavatkozások és a gazdasági változások miatt is számos kihívással szembesül. Heiszler Gabriella válaszai alapján a Spar továbbra is igyekszik alkalmazkodni a változó körülményekhez és fenntartani pozícióját a magyar kiskereskedelmi piacon.

Kapcsolódó cikkeink