HBLF évzáró, Sokszínűségi Karta aláíró és Sokszínűségi Díjikiosztó Ünnepség 2022

Szerző: STA Dátum: 2022. 12. 08. 11:50

2022 izgalmas és eseménydús év volt a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) és tagvállalatai számára, mely idén ünnepelte kerek évfordulóját, fennállásának 30. évét. A HBLF 2022 Évzáró eseményén a HBLF tagvállalatinak képviselői, a HBLF- EU Sokszínűségi Karta aláírók képviselői, a Sokszínűségi díjra pályázó cégek képviselői, valamint a HBLF meghívott Partnerei vettek részt, közel 120 fő.

A vendégeket Kovács-Czövek Hajnalka, a HBLF ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd Istenesné Solti Andrea, a HBLF Elnöke idézte fel az év legizgalmasabb pillanatait. Beszélt többek között a márciusi Nőnapi kampány sikeréről, melyhez több mint 100 magyar vállalatvezető és döntéshozó csatlakozott, a HBLF Oscar díjas Nemzetközi X Mentor programról, mely idén már több mint 100 résztvevővel zajlik, de kiemelte az „EU Sokszínűségi hónap” sikerét is. A HBLF 2016 óta látja el Magyarországon az EU Sokszínűségi Karta kizárólagos képviseletét, s ennek jegyében csatlakozik az „EU Diversity Month” programhoz 26 EU tagvállalattal együtt.

A HBLF ezen rendezvénysorozatához idén Magyarországon már 40 vállalat csatlakozott

Közel 12 ezer résztvevővel zajlottak a sokszínűségi hónap igen sokszínű és változatos programjai. Végül a vendégek közösen megnézték a HBLF 30 éves jubileumi Gáláról készült videófilmjét, melyet történelmi események közepette – a szervezet alapítójának, III. Károly királlyá válásakor – ünnepelt a szervezet közel 250 partnerével a Budavári Királyi Lovardában. Az ÉVZÁRÓ eseményen adták át az idei HBLF Sokszínűségi Díjakat is. 2022-ben minden kategóriában rekordszámú pályázat érkezett. A díjakat a HBLF Elnöke, Istenesné Solti Andrea, a HBLF Tiszteletbeli Elnöke, Czakó Borbála, valamint Gárdus Zsuzsa, a HBLF Sokszínűségi programért felelős elnökségi tagok adták át a nyertes pályázóknak.

A HBLF Sokszínűségi pályázat DÍJAZOTTAI 2022-ben:

🔵 HBLF KKV kategória: MVÜK Női Vezetői Klub

🔵 HBLF KKV kategória „KÜLÖNDÍJ”: Marquard Group Hungary Kft.

🔵 HBLF nagyvállalati kategória /hosszútávú projekt: ebben a kategóriában megosztott díj született a Citi Europe plc Magyarország, IKEA Lakberendezési Kft.

🔵 HBLF nagyvállalati kategória /rövidtávú projekt: PRAKTIKER

🔵 HBLF egyéni kategória /Sokszínűégi LEADERSHIP Díj: dr. Juhos Andrea

Az este során egy izgalmas kerekasztal beszélgetésre is sor került, melynek témája a HBLF legfrissebb jógyakorlatok ajánlása volt, az ún. HBLF “Speak up!” whitepaper. A több mint 1 évig tartó felmérés, munka eredményeit osztották meg a jelenlévőkkel az ajánlás kidolgozásában résztvevők és a projektet támogató HBLF tagvállalatok, akik egyébként a HBLF EU Sokszínűségi Karta aláírói is. Az ajánlás kifejezett célja, hogy segítse a vállalatok és szervezetek munkáját, melyek erősíteni szeretnék a megszólalás és kiállás kultúráját. A panelbeszélgetés résztvevői: Istenesné Solti Andrea, a HBLF Elnöke, Country Chair, Shell Hungary zRt., Kemény Péter, a Sokszínűségi szakértő, E.ON Hungária Zrt.,  Kiss Anita, People Director, HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt., Tausz Katalin és Ónodi Mária, az ajánlás szerzői voltak. Az ajánlás nem jöhetett volna létre a projektet támogató HBLF Sokszínűségi Karta aláírónk nélkül (BP Business Service Centre Kft., E.ON Hungária Energetikai Zrt., Shell Hungary zRt., Magyar Telekom Nyrt., LeasePlan Hungária Zrt., HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt., Abacus Medicine Hungary Kft., Avis Budget Group BSC Kft.).

HBLF „speak-up fehérkönyv”: Ajánlás, segítség a „visszaélések ellen, a felszólalás kultúrája mellett”

A megszólalás és kiállás kultúrája olyan munkahelyi kultúra, amely arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy bátran tegyék fel kérdéseiket, adjanak visszajelzést, fejezzék ki aggodalmukat bizonyos kérdésekben anélkül, hogy tartaniuk kellene az ebből adódó bárminemű, számukra hátrányos következménytől. 2019 decemberében lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1937 irányelve, ami új rendszert hoz létre a munkahelyi kötelességszegések és jogsértések bejelentésének védelme és ösztönzése érdekében. Ezzel összhangban a szervezeteknek lehetővé kell tenni a visszaélések akár névtelen bejelentését és ezek sorsának átlátható nyomon követesét. Az irányelv könnyen hozzáférhető bejelentési csatornák létesítésére tesz javaslatot, hangsúlyozza a titoktartásra vonatkozó kötelezettséget és a visszaélést bejelentő személyekkel szembeni megtorlás tilalmát. 2021. és 2023 között a tagállamoknak az irányelvet fokozatosan be kell építeniük saját jogrendszerükbe.

A hazai vállalatoknak is van feladatuk a munkavállalók ilyen irányú együttműködésének elnyerésével és a vezetők felkészítésével kapcsolatban

Magyarországon a szakértők úgy látják, hogy fejlesztésre szorul a visszajelzés és kiállás kultúrája. Fontos, hogy egy vezető olyan légkört, pszichológia biztonságot teremtsen maga körül, amelyben a kollégák el merik mondani a véleményüket következmények nélkül, és amelyben a hibákra tanulási lehetőségként tekintünk. Ugyanakkor tanúi vagyunk a munkahelyen bizony nemegyszer annak is, hogy a dolgok nem mindig működnek megfelelően, mégis csendben maradunk. A cégeknek szükségük van azokra a munkatársakra, akik szót emelnek azellen, ha valami nem megfelelően működik, és a javítás irányába terelhető. Becslések szerint azonban a munkatársak mindösszesen 1,4%-a emel szót. A HBLF (Hungarian Business Leadres Forum) fontos küldetése, hogy az üzleti és a gazdasági élet fontos területein és témáiban a legjobb üzleti gyakorlatokat megossza, széles körben terjessze („best practices”). Ezért a HBLF felkérésére a BP Business Service Centre Kft., az E.ON Hungária Energetikai Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a Shell Hungary zRt., a LeasePlan Hungária Zrt., a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. támogatásával és az Avis Budget Group BSC Kft. és az Abacus Medicine Hungary Kft. bevonásával elkészült sepaek-up kultúra ún. „fehérkönyve.” Ez egy iránymutató és hiánypótló ajánlás, mely az elmúlt 12 hónap felmérése alapján készült, s konkrét gyakorlati példákat, útmutatásoka, kreatív megoldásokat és javaslatokat is tartalmaz, ezzel issegítve mindazon vállalatok és szervezetek munkáját, melyek erősíteni szeretnék a megszólalás és kiállás (speak-up) kultúráját.

Kapcsolódó cikkeink