Hatékonyabb fellépés szükséges a nem művelt szőlőültetvények ügyében

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 04. 11:33

Hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a nem művelt szőlőültetvények ügyében az Országgyűlés előtt lévő bortörvény-módosítás, egyebek mellett az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére, ha felszólítás és bírság ellenére sem gondoskodik a műveléséről – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel.

szolo

A közlemény szerint a múlt héten benyújtott törvénymódosító nyomán már nemcsak abban az esetben lesz lehetséges a kivágás elrendelése, ha a növény-egészségügyi szempontból veszélyes károsító már jelen van. A módosítás alapján gyors, hatékony és egyszerű eljárás alapján kényszeríthető ki a művelés, vagy számolható fel a környező ültetvényekre veszélyt jelentő, tájat csúfító műveletlen ültetvény – áll a közleményben.
Mint írták, az utóbbi években a szőlőültetvényekben olyan károsító (szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma) jelent meg, amely komoly terméskiesést is okozhat. A terjedés megállítása egyelőre csak megelőzéssel biztosítható. A jogszabályokban előírt művelési kötelezettség elmulasztása veszélyezteti a szomszédos ültetvényeket és jelentős károkat okozhat a termőültetvényekben – írta az FM.
A módosító javaslat szerint a művelési kötelezettség végrehajtásáért az ültetvény tulajdonosa, nem pedig használója felel. A tulajdonosnak az új szabály értelmében 60 nap áll rendelkezésre a helyzet rendezésére, míg eddig nem volt ilyen határidő. A hegybírói szankciók továbbra is csak a legalább egy éven keresztül nem művelt ültetvényekre vonatkoznak – áll a tárca tájékoztatásában. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink