Magazin: Határtalan Édességek

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 11. 19. 07:45

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont 2018. szeptember 23-án a Határtalan Édességek elnevezésű rendezvénynek, melynek célja a Kárpát-medencében élő nemzetiségek népi süteménykultúrájának bemutatása volt.

Fejlődés, megújulás, innováció, fenntartható fejlődés – csak úgy záporoznak a napi hírekben ezek az elvárások minden területen. Biztos, hogy mindig ez a helyes út? – teszi fel a kérdést Vojtek Éva szakíró, a rendezvény háziasszonya. – Ugyanakkor ezzel párhuzamosan hallunk a GMO-mentes és bioélelmiszerek értékéről, a slow food térnyeréséről, amik elsősorban a hagyományokat kezelik értékként. Vagyis, vissza a gyökerekhez? A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy rendezvény erejéig arra hívta fel a figyelmet, hogy a tradicionális népi cukrászat milyen értékeket, követendő szemléletet rejt magában.

A süteménymustrával egybekötött work­shopon igencsak elcsodálkoztak a látogatók, hogy milyen gazdag a gasztronómiánknak ez az ága. Ritkán látott-hallott édességek kellették magukat az autentikusan megterített díszasztalokon.

Tudta Ön, hogy a fumu egy figurális kalács, melyet különleges alkalmakkor készítenek Zala megye egyes településein? Hallott már a döbröközi likas kalácsról, melyet sóval, borssal ízesített tejfölbe mártogatnak, és lakodalmakkor ezzel tompítják az alkoholt? Ismeri Ön a Szent Ambrus Méz Lovagrendet, mely a méhészeket fogja össze, és mint ilyen elsőként alakult meg Baján? Hogy van a debreceni mézeskalácson kívül egy másik finomság is, az alvés, amelynek alapanyaga a méz?

Hogy a méltán híres rózsafánkot nemcsak olajban lehet kisütni, mert Szabolcsban almával gazdagítják és sütőben sütik? Kóstolta már a székely ricottát – mely orda elnevezésre hallgat – édes batyuban? Szarvason járva, hírét vette-e már a szlovák lepénynek? Gondolta volna, hogy a sváb nuss kindli gluténmentes?

Akik ellátogattak a kiállításra, nemcsak a süteményekkel ismerkedhettek meg, hanem azokkal a tájegységekkel, ahol ezeket a finomságokat készítik és az ott élő népek szokásaival, történelmével is.

A manapság oly divatos gasztrorendezvények sorából – véli Vojtek Éva –, messze kiemelkedett ez az esemény, mely elsősorban nem az evésről, hanem olyan értékek bemutatásáról szólt, amelyeket őrizni, ápolni kell. //

Kapcsolódó cikkeink