A magyarok kedvenc tortája a dobostorta
A torta, akár házi, akár vásárolt, fontos szerepet játszik a családi és közösségi eseményeken. Tízből hét magyar készít tortákat, és a többségük nemcsak szülinapokra – mutatják a TV Paprika felmérésének* adatai. A sütéshez való viszonyunk színes képet fest – van, aki a kreativitását éli ki benne, mások a biztos ízekre koncentrálnak, minden ötödik magyar pedig ugyan kétbalkezesnek tartja magát, de imád tortadíszítő műsorokat nézni. Az ízlések változatosak, a gyümölcsös, krémes, könnyed és csokis változatok mind népszerűek, és sokan nyitottak az újdonságokra is. A kísérletezőkedv ellenére a hagyományos torták az abszolút kedvenceink: az idén már 140. születésnapját ünneplő dobostorta végzett az élen, amelyet a Fekete-erdő, majd az Esterházy-torta követnek.

A dobostorta a magyarok kedvence
Sokan vannak, akik számára a tortakészítés nem csupán ünnepi kötelesség, hanem örömteli hétköznapi tevékenység is – mutatják a TV Paprika 2025 márciusában végzett online felmérésének eredményei. Minden negyedik magyar születésnapokkor süt, 44 százalék pedig bármilyen apróbb alkalmat megragad, hogy készítsen valami különlegeset – mert számukra a torta nemcsak édesség, hanem akár szeretetből készült ajándék is. Persze akadnak olyanok is (28%), akik inkább a cukrászdák kínálatára bízzák magukat – ők gyakran a biztos minőség és a kényelem miatt teszik le a voksukat a vásárlás mellett, főleg, ha fontos eseményről van szó. Kevesen vannak azok (3%), akik se nem készítenek, se nem vesznek tortákat.
A TV Paprika felmérésének adatai alapján a legtöbb magyar valamilyen formában részt vesz a tortázás örömében – legyen az saját sütés vagy gondosan kiválasztott, kívül-belül tökéletes torta egy cukrászdából, esetleg mások munkájának csodálása akár a képernyőn keresztül.
Ízlés terén sok irány jelenik meg, ha tortákról van szó, nyitottak a magyarok az újdonságokra is, de egy biztos: a klasszikusok továbbra is tarolnak. A gyümölcsös (67%) és krémes (65%) torták viszik a prímet, amit a magyarok kétharmada kedvel – ezek azok az ízek, amelyek egyszerre idézik fel a gyerekkor nyári születésnapjait, nagymama vasárnapi süteményeit vagy egy jól sikerült családi ünnepet. Minden második válaszadó értékeli a könnyedebb változatokat is: a joghurtos és túrós torták a frissességükkel hódítanak, különösen, ha valaki nem vágyik túl nehéz desszertre. A tejszínes finomságok is kedveltek (41%), míg a csokirajongók számára a csupacsokis torta (35%) maga a mennyország. 14 százalék a sós ízeket sem zárja ki a torták világából.
A TV Paprika felmérése alapján a magyarok kedvenc tortái 2025 márciusában:
- dobostorta
- Fekete-erdő torta
- Esterházy-torta
- oroszkrém torta
- őrség aranya torta
- csokoládétorta
- gesztenyetorta
- lúdláb torta
- puncstorta
- túrótorta
- Sacher-torta
- sajttorta
- citromtorta
- karamelltorta
- pisztáciatorta
A torták világához sokféleképpen kapcsolódunk. A magyarok ötöde a díszítés csodáiban gyönyörködik a képernyőn keresztül, és egyenesen imád tortadíszítő műsorokat nézni, míg mások a saját konyhájukban próbálgatják a szárnyaikat. A magyarok harmada úgy érzi, hogy bár nem profi, mégis szívvel-lélekkel süt, és még ha a végeredmény nem is feltétlenül szép, azért az ízével mindig elégedett lehet. 17 százalék számára a sütés egyfajta önkifejezés, kreatív folyamat, ahol minden alkalommal lehetőség nyílik valami különlegeset alkotni. 27 százalék a minőségi alapanyagokban és az ízek harmóniájában hisz, és kevésbé foglalkozik a látvánnyal. A kísérletező kedv is erősen jelen van: tízből hárman örömmel próbálnak ki új ízeket, kombinációkat. A tudatos étkezés és az élvezet nem zárják ki egymást a torták terén sem; a magyarok többsége (91%) szerint egy mentes sütemény ugyanolyan finom lehet, mint a hagyományosan elkészített verzió.
Akik a képernyőn szeretnek gyönyörködni a profik munkájában, a Sütimester (avagy a Great British Bake-Off) adásait minden nap megtalálják a TV Paprika műsorán.
*A TV Paprika csatorna online kérdőívét 2025 márciusában 511 válaszadó töltötte ki.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A minőség és az ár alapján választanak a húsvéti édességek közül a vásárlók
A tudatosság jegyében telik az idei húsvéti szezon a hazai…
Tovább olvasom >Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac
A kiskereskedők nehéz helyzetben futnak neki az ünnepi szezonnak, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >