Hatályban marad az etikai kódex

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

A Gazdasági Versenyhivatal a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben foglaltak alapján 2008. január 11-i határozatával 2010. június 30-ig meghosszabbította a Kereskedelmi Etikai Kódex kereskedők és beszállítók kapcsolataira vonatkozó részének hatályát, áll az Országos Kereskedelmi Szövetség sajtóközleményében.A Kereskedelmi Etikai Kódexet 2006. július 4-én írták alá a szakmai érdekképviseletek (Áfeosz, Kisosz, OKSZ, VOSZ kereskedelmi szekció), valamint a legnagyobb üzletláncok (100 milliárd forintnál nagyobb éves forgalom esetében kötelező jelleggel). A GVH a kereskedelmi törvény alapján első alkalommal 2007 végéig fogadta el a kódex törvényi hatály alá eső részét.
A Kereskedelmi Etikai Testület (amelynek tagjait a kódexet aláíró szakmai szervezetek jelölték ki) jelentősnek tartja a GVH új döntését, amellyel hosszabb távra rögzíti az etikai követelmények mellett a kereskedelmi vállalkozások önszabályozásának igényét is. Az etikus piaci magatartás követelménye egybeesik a tisztességes piaci jelenlétre törekvő kereskedők szándékával.
Eddig egy kérdésben fordult egy termelői tömörülés a testülethez. A kereskedők megítélése szerint a szállítók tartózkodnak a kódex fórumától (valószínűleg nem a kilistázás félelme miatt, hiszen a törvény lehetővé teszi egyes cégek helyett az őket képviselő szakmai képviseletek fellépését is).
A kódex megítélésében döntő szerepet játszik, milyen igények fogalmazódnak meg vele szemben: a kódex arra az elvre épül, hogy a törvényalkotás és a törvények betartatása elsősorban az állam feladata. A kódex a kereskedők széles körében elfogadható és elfogadott etikai normákat fogja össze. Ebben a kódex túllép a kereskedelmi törvény követelményén, hiszen a beszállítói kapcsolatokon túl kiterjed a vásárlók, a kereskedők egymás közötti, valamint a cégek és alkalmazottaik kapcsolatai­ ra, a környezet- és a minőségvédelemre is.
A kódex két fegyvert szegez a kereskedőknek. Egyrészt az érdekek érvényesítéséhez újabb utat nyitott, a vitákban választott eddigi eljárások mellett megkísérelve segíteni a békés megértést, a résztvevők párbeszédén keresztül. A kódex fő fegyvere a vétkes elmarasztalása a nyilvánosság előtt.

Kapcsolódó cikkeink