Három Nagy Arany érmet osztottak ki a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyén

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 26. 12:02

Három bort Nagy Arany éremmel jutalmazott a zsűri a Veszprém Megyei Agrárkamara Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyén.
A borokat felkért szakértőkből álló bizottságok bírálták Badacsonyban a Pannon Egyetem, Agrártudományi Centrum, Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, Kállay Miklósnak, a Corvinus Egyetem professzorának, a Magyar Borakadémia elnökének irányításával. A borversenyre szigorú nevezési feltételeket állapított meg a versenyt szervező Veszprém Megyei Agrárkamara kertészeti osztálya – közölte Téli Róbert, a kamara titkára.

A versenyre a Veszprém megyében termett szőlőből készült, palackozott, illetve palackozásra szánt, címkével ellátott borok, valamint a Veszprém megyében lévő borászati üzemekben készült pezsgők nevezhettek.

A részvétel további feltételei közé tartozott, hogy a tulajdonos a nevezett borból legalább 300 liter készlettel rendelkezzen és egy termelő legfeljebb hét fajta bort nevezhet.

A borversenyre 221 mintát nevezett a 77 borászat. Legnagyobb számban a megye négy borvidékére jellemző fehérborok közül az olaszrizling és juhfark fajták neveztek, azonban cuvée és rosé borok is megtalálhatóak voltak. A 22 vörösbor minta mellett 3 gyöngyöző bor is megmérettette magát.

Nagy Arany minősítést ért el Győrffy Szabolcs köveskáli borász rózsakője, a balatonfüredi Koczor Kálmán “Aenigma” olaszrizlingje, valamint a balatonedericsi Esszendy Vin Kft. Apostol jégbora. A versenyen 35 bor aranyérmet kapott – mondta Téli Róbert. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink