Harmóniában a természettel, a kekszgyártásban is

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 07. 30. 09:05

Tovább bővíti fenntarthatósági programját, a Harmonyt a Mondelēz International. A mára 7 európai ország összesen 1700 gazdáját tömörítő projekt ez évi legújabb csatlakozója Magyarország. A vállalat végső célkitűzése, hogy 2022-ig minden európai keksz brandjéhez az e program keretében előállított búzát biztosítsa alapanyagként.

Május 30-án, a csehországi Lovosicében lévő kekszgyárában tartott sajtótájékoztatón jelentette be a Mondelēz International, hogy a 2008-ban útjára indított Harmony programjának újabb lépéseként, a fenntartható búzatermesztést célzó projektjük ez évtől újabb országgal és termőföldekkel gazdagodik; tavasszal Magyarországon is elvetették a búzát a programhoz csatlakozó első hazai gazdálkodók földjén. Emellett a vállalat két globális márkája, a belVita és a Dörmi termékek is bekapcsolódnak a projektbe, a nyári hónapoktól pedig a teljes európai piacon, az érintett termékek csomagolásán is megjelenik majd a Harmony logó.

A célkitűzések szerint 2022-re a vállalat európai kekszbrandjeinek 100%-a a programban megtermelt búzából kerül majd előállításra. A Harmony jelenleg a vállalat európai kekszgyártásának 60%-át lefedi, és összesen 1700 gazdát, 13 malmot és további 21 partnert számlál Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, ez évtől pedig már Magyarországon is.

Flora Schmitlin
programvezető
(Harmony EU) Mondelēz International

– A világ legnagyobb kekszgyártójaként az a küldetésünk, hogy biztosítsuk a fenntartható módon történő búzatermesztést. A Harmony program keretében Európa-­szerte változtatunk a termesztés és betakarítás módján. Szeretnénk a fogyasztóknak olyan magas minőségű termékeket kínálni, melyek gyártása fenntartható módon előállított alapanyagokon nyugszik – mondta Flora Schmitlin, a cég Harmony EU program vezetője, aki prezentációjában bemutatta az ún.Harmony Chartá­ban rögzített előírásokat és azok gyakorlati lépéseit.

A programban a gazdálkodás folyamatai optimalizálásra kerültek. A Charta szerint a gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédő szerek használatát, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és a vízhasználatot, valamint biztosítaniuk kell biodiverzitást: földjeik 3%-ának virágos rétként a méheket kell táplálniuk. Cél a természetes fertilizáció.

A folyamatok minden része auditált, számtalan adaton és mérőszámon keresztül vizsgálják a projekt hatását, az éves felülvizsgálatok során pedig kiderül, mely területeken lehet még további fejlesztéseket eszközölni. Emellett a résztvevő gazdák számára rendszeres tréningeket tartanak, ahol az eljárás szükségességére is kitérnek.

A sajtótájékoztató keretében a Mondelēz házigazdái bemutatták az 1806-ban alapított lovosicei gyártóüzemet, ahol ma egyebek között a jól ismert belVita kekszek is készülnek, majd egy kirándulást téve, a sajtó képviselői személyesen is meglátogathatták egy cseh Harmony-partner, Petr Novák földjét Zlonice mellett.

 

Kapcsolódó cikkeink