”Hamburgerpogácsa és párizsi”, ezek a húsmentes helyettesítők nyerték el a fődíjat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 20. 11:08

A IV. Mentes Feszt keretein belül hirdették meg először Magyarország első húshelyettesítő viadalát, amelynek célja, hogy a magyar gyártócégek egymással is megmérkőzve képet adjanak az aktuális húsmentes termékekről.

A zsűri elnöke Segal Viktor chef az értékelések összegzésekor kiemelte, hogy látványos a fejlődés a mentes termékek gyártásánál, az elmúlt években egyre több hazai kis-és nagyvállalat kezdett termékfejlesztésbe. Összesen huszonkét kész-és félkész húsmentes terméket értékelt a zsűri, az íz, kinézet, állag, és összetevők alapján. A vegán ételeket is szívesen készítő gasztro szakember szerint a kinézetben fontos még fejlődnie ezeknek a termékeknek, hiszen ez az első érzékelése a vásárlónak, az ízük alapján viszont már nem igaz az a sztereotípia, hogy a mentes termékek ízetlenek vagy nem hasonlítanak a megszokott húsételekhez.

Az I. Húshelyettesítő Termékek Viadalának helyezettjei:

Késztermék:

  1. helyezett: Plant Revolt növényi alapú szendvicsfeltét (natúr, zöldfűszeres, paprikás)
  2. helyezett: Vegafarm csípős házi füstölt kolbászt helyettesítő termék
  3. helyezett: Vegafarm csemege paprikás sütni való kolbászt helyettesítő termék

Félkész termék:

  1. helyezett: Living Foods elősütött fűszerezett burger fermentált rostokkal
  2. helyezett: Plant Revolt fűszeres fasírthelyettesítő golyók
  3. helyezett: Plant Revolt burger pogácsa

A termékek összetevőiben a gyártók az adalékmentes, egészséges összetevőket használják, és közös kommunikációjukban arra hívják fel a figyelmet, hogy nem minden termék egészséges, ami mentes, érdemes az összetevőkre figyelni, és a hazai termelésből, gyártásból készült termékeket választani.

A IV. Mentes Feszt zsűritagjai:

Segal Viktor Chef, gasztronómiai tanácsadó, Eran Friedman, a PizzaMe tulajdonosa, Pintér Dorottya vegán blogger és életmódtanácsadó, Péntek Csaba, a Vegán Business Circle tulajdonosa, Veres Attila, a Provega-Trend tulajdonosa, Csősz Boglárka vegetariánus színész-üzletasszony

Kapcsolódó cikkeink