Halvásárlási kisokos: erre figyeljünk az üzletben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 26. 11:46

Halas ételt tenne le a családja asztalára? Jól teszi, hiszen a halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és számos vitamint is tartalmaznak. Emellett a halas ételek könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalainkat és még finomak is. Ugyanakkor vásárláskor az ár mellett egyéb szempontok szerint is érdemes ellenőrizni a termékeket, hogy biztosan a legjobb fogásokat adjuk szeretteinknek – szakértő segít a tájékozódásban.

halvasarlasi_kisokos

Mélyfagyasztott import halak esetében a filére felvisznek egy úgynevezett glazúrjég réteget, vagyis jégpáncélt, amely megakadályozza a halhús oxidációját. „Ez egy teljesen ártalmatlan anyag, óvja a terméket a megromlástól. A glazúrjég mértéke 5-10% lehet, ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson. A jég növeli a termék nettó súlyát, vagyis ha 10%-nál magasabb ez az érték, akkor félő, hogy kevesebb halat és több jeget kapunk a pénzünkért” – magyarázta Dr. Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (MAHAL) igazgatója.

Fontos ellenőrizni a termék lejárati dátumát is: három hónapnál tovább nem szabad a halat fagyasztott állapotban tartani. „A lejárati időt mindenképpen nézzük meg mielőtt a kasszához vonulunk.Azt javaslom, hogy elsősorban halboltban, halpiacon válasszunk halat, mert ezeken a helyeken jó minőségű halakat árulnak. A hazai termékeket is fagyasztják, de érdemesebb frissen, akár filézett formában megvásárolni ezeket. Otthon könnyedén bepanírozhatjuk, vagy más módon is elkészíthetjük a szeleteket. Aki pedig tengeri halra vágyik, nyugodtan vásárolhat ilyen termékeket is, de a csomagolást ellenőrizze” – mondta Dr. Szathmári László.

A MAHAL több vizsgálatot is végzett, hogy kiderítsék, melyik halfaj ár-érték aránya a legkedvezőbb. A hazai fajták között a busán, a pontyon és a Magyarországon tenyésztett afrikai harcsát végezték el a kísérletet. Mikróhullámú sütőben felengedték a halfajokat, megmérték a hús mennyiségét jég nélkül, majd következett a párolás légkeveréses sütőben, végül pedig lapon megsütötték őket. A fogyasztói árat összevetették a súlyveszteséggel, és megállapították: a fagyasztott termékek közül a busa éri meg a legjobban, majd az afrikai harcsa és a ponty következett – ezeknél a legkisebb a veszteség.

Az afrikai harcsát nemcsak a jó ár-érték aránya miatt kedvelik. Mivel hazai tenyésztésű halról van szó, mindig frissen kerül a pultokra, és nagyon ízletes fogások készülhetnek belőle, például „házi halrudacskát” is süthetünk, amely garantáltan gyermekeink kedvence lesz. Az afrikai harcsafilét csíkokra vágjuk, besózzuk, hagyományos módon panírozzuk, majd 180 °C fokos olajban kisütjük. A panírt ropogósabbá tehetjük japán panko morzsával, a halhúst pedig ízesíthetjük fokhagymás sóval is.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára.Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

Kapcsolódó cikkeink