Magazin: Halmozottan előnyben

Szerző: Szalai László Dátum: 2020. 11. 18. 07:51

Az áruhiány sosem jó dolog, de a konzervpiac szereplői abban bíznak, hogy a tavaszi felvásárlási láz során a vásárlók felfedezték portfólióik sokrétűségét. Van mit felfedezni, hiszen mind zöldségből, mind halból fogyasztásban messze az európai átlag alatt vagyunk. Az újdonságok olyan igényeknek igyekeznek megfelelni, mint a kényelmes fogyaszthatóság, roppanósság, egészséges alapanyagok – megfelelő edukációs marketinggel kísérve.

Szerző: Szalai László

Az egészséges táplálkozásba ugyan ragyogóan beleillenek a tartósítószerek nélkül, konzervekbe eltett zöldségek, azonban az elmélet és a gyakorlat két külön dolog.

Szirbek András-Bonduelle

Szirbek András
marketingigazgató
Bonduelle Central
Europe

– Magyarország sajnos sereghajtó Európában a zöldségfogyasztásban: az európai átlaghoz képest csak a fele mennyiség kerül a tányérunkra, és a fiatalok kevesebb zöldséget esznek, mint az idősebbek – mondja szomorúan Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. marketingigazgatója. – Az egészséges táplálkozás alapelvei ismertek ugyan, de a gyakorlatba ez csak lassan megy át.

A piac szerkezetében alapvető változások nem voltak tapasztalhatók az elmúlt években. Változatlanul a csemegekukorica a vezető zöldségfajta, de összességében a hüvelyes termékek – főleg a babok, lencse, csicseriborsó – növekedtek leginkább, tudjuk meg Szirbek Andrástól. Évek óta tartó tendencia az is, hogy a diszkontláncok dinamikusan növelik részarányukat a hipermarketek rovására.

Kipróbált paletta

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása nem kedvezett a zöldség-gyümölcs áraknak. Ugyanakkor a piac ennek ellenére nőtt 2019-ben, a COVID-19 nyomán kitört vásárlási hullámnak pedig – bespájzolásra igen alkalmas lévén – a termékkör kifejezetten haszonélvezője volt. (Hozzátéve, hogy a COVID „időzítése” volt szerencsés. Még nem kezdődött el a feldolgozási szezon, így a gyártóknak a 2019-es készleteket kellett beosztani és priorizálni az ellátás érdekében, ez pedig ellátási gondokat okozott a
piacon.)

Berényi László-Globus

Berényi László
értékesítési igazgató
Globus

– A nehézségek ellenére a Globus termékek a COVID-időszakban is elérhetőek voltak és folyamatosan elérhetőek az áruházláncok polcain. A COVID-19 időszakban kitört vásárlási hullám időszakában a hűtést nem igénylő, tartósítószer-mentes zöldségkonzervek közül a fogyasztók az eddig is kedvelt top termékek mellett a konzervek szinte teljes választékát kipróbálták, ami vélhetően további fejlődést hozhat a zöldség- és gyümölcskonzerv kategóriának is – tekint pozitívan a jövőbe Berényi László, a Globus Konzervipari Zrt. értékesítési igazgatója.

Elmondja még azt is, hogy a zöldségkonzerveken belül – a standard kiszereléseken felül – egyre inkább növekszik az igény a családi kiszerelésekre. Az olyan hozzáadott értékkel rendelkező termékek kereslete nő, mint a reformtermékek, a zöldségkeverékek és a vákuumcsomagolt zöldségek.

Az értékesítésben érzékelhető a fogyasztók minőségi és a gyártói márkatermékek irányába történő elmozdulása, de természetesen továbbra is kedveltek a kereskedelmi márkás termékek is. A gyártói márkatermékek esetében, a kényelmi boltok és a hipermarketek forgalma erősödik leginkább, még mindig magas promóciós részarány mellett.

Halmozottan előnyben - Polctükör-konzervek

Az olyan hozzáadott értékkel rendelkező konzervek kereslete nő, mint a reformtermékek, a zöldségkeverékek és a vákuumcsomagolt zöldségek

A hagyományos savanyúságok, zöldségkonzervek dominanciája az erős beágyazottság miatt megkérdőjelezhetetlen, de a modern fogyasztói igények lassan utat törnek.

Varga Zoltán-Global Green

Varga Zoltán
regional trade
manager
Global Green Europe

– Egyre népszerűbbek a hozzáadott értéket képviselő convenience termékek mind a horeca, mind a retail csatornákban, melyek kényelmesebbé, gazdaságosabbá teszik a termékek felhasználását – mondja Varga Zoltán, a Global Green Europe Kft. regional trade managere. – Ilyen például a kockázott vagy szeletelt csemegeuborka szendvics- vagy salátakészítéshez. A csemegeuborka esetében a hagyományos 720 ml kiszerelés mellett az 1700 ml családi kiszerelések népszerűsége egyre növekszik, valamint egyre hangsúlyosabb a nyári grillszezon is, melyre a zöldségkonzervipar is igyekszik kínálatot biztosítani.

Hozzáteszi: a termékek kereskedelmében továbbra is az offline csatornák játsszák a főszerepet, hiszen a termékek súlya, üvegcsomagolása kockázatossá teszi az online módon történő értékesítés házhoz szállítását.

Kukorica hozzáadott cukor nélkül

A modernebb fogyasztói igények sarkallták a Bonduelle-t is tavaly arra, hogy bevezesse új kategóriaként a Legumio termékcsaládot, amely a hüvelyes zöldségeket tésztaformában kínálja, magas fehérje- és rosttartalommal, gluténmentesen.

Idén a csemegekukoricára fókuszálnak. A Bonduelle volt az első itthon, amely bevezette a Gold márkanevű szuperédes, hozzáadott cukor nélküli kukoricát, most a Prémium változatot hozzák a piacra.

– Mivel a zöldségfogyasztásban nagy az elmaradás hazánkban, a kategória építése és az edukáció fontos feladatunk – határozza meg a marketing sarokköveit Szirbek András. – Nemcsak a zöldségkonzervek feldolgozása körüli tévhiteket szeretnénk lerombolni, hanem olyan fontos dolgokról beszélni, hogy a dobozaink szinte teljes egészében újhasznosítottak. És hogy ne féljünk a konzervdobozoktól, mert szelektíven gyűjtve örökké újrahasznosíthatóak. Emellett természetesen az új Prémium Gold kukoricát fogjuk kommunikálni, de 360 fokos kommunikációnk során nem feledkezünk el a széles portfóliónk egyéb termékeiről sem.

Halmozottan előnyben - Polctükör-konzervek

Változatlanul a csemegekukorica a vezető zöldségfajta, de összességében a hüvelyes termékek – főleg a babok, lencse, csicseriborsó – növekedtek leginkább

Kulcsszerepben az edukáció

A Globus 2019-ben is jelentős fejlődést ért el a hazai piacon. 2019-ben is a megfelelő kereskedelmi politika, a folyamatos márkatámogatás és a választékbővítés voltak a fejlődés fő tényezői, mondja Berényi László.

– Termékfejlesztéseink során, minden esetben a minőségi, a fogyasztók számára kényelmi megoldásokat kínáló termékek, innovációk jelentenek stratégiai irányt – szögezi le az értékesítési igazgató. – A konzervpiac további fejlődéséhez fontos kulcs lehet a fogyasztói edukáció, szeretnénk, ha minden fogyasztó tudná, hogy zöldségkonzervjeink tartósítószer nélkül készülnek.

A cég a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzetben az online marketinget helyezi előtérbe, de az év végén szeretnének a TV-ben is megjelenni, árulja el Dankó Áron, a Globus regional brand managere. Újdonságként ebben az évben egy influencer kampányt is terveznek.

halmozottan előnyben - Polctükör-konzervek

A közepes árfekvésű termékek közül a prémium minőségűek érezhetően kezdenek kiválni

Elébe mennek az igényeknek

A Global Green Europe Kft., Magyarország egyik legnagyobb zöldségfeldolgozó vállalata, a csemegekukorica, zöldborsó, uborka, meggy, gyöngyhagyma és jalapeno paprika feldolgozására specializálódott. Magyarországon a GreenHouse márkával van jelen.

– A GreenHouse termékcsalád fejlesztésénél egyrészről nagy hangsúly fektetünk arra, hogy elébe menjünk a fogyasztók igényeinek és azokat magas szinten kielégítsük, másrészről pedig hogy a feldolgozott zöldségeket többféle formában és ízesítésben mutassuk be, játszunk az ízekkel és különleges fűszerekkel – mondja Varga Zoltán. – A gyártás során megőrizzük a zöldségek frissességét, amit úgy érünk el, hogy a betakarítást követő lehető leghamarabb – akár néhány óra alatt – feldolgozzuk és üvegekbe tesszük, tartósítószer nélkül.

Idén a cég számos újdonsággal, izgalmas ízekkel jelenik meg a hazai és nemzetközi piacokon, többek között többféle uborkasalátával, zöldségmixszel, különlegesen ízesített meggyekkel, valamint BBQ jalapeno és BBQ uborkával, relishekkel. Marketingvonalon az online kommunikációs csatornát prioritásként kezelik: a GreenHouse Facebook, Instagram, valamint a www-greenhouse-pickle.com oldalakon interaktívan is kommunikálnak a piaccal. Ezenkívül vásárokon és kiállításokon is részt vesznek.

Figyelnek a csomagolásra is

Az EKO Konzervipari Kft. elsősorban kukorica- és zöldborsókonzerveket gyárt, főként exportra és kereskedelmi márkaként.

– Az alapanyagárak növekedtek, különösen a zöldborsó esetében. 8-10 százalékos nyersanyag-áremelkedés volt jellemző. Ezt az eladási árakban 2019-ben csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehetett érvényesíteni – osztja meg tapasztalatait lapunkkal Hart József, a cég kereskedelmi vezetője. – A szerződéses árak továbbra is dömpingárak voltak, az ágazatban Magyarországra jellemző költségemelkedést (bérköltségek, nyersanyagköltségek stb.) csak részben tükrözték a szerződéses árak. Ez mind az export, mind a belföldi láncokkal kötött szerződésekre jellemző volt.

A piac szerkezetével kapcsolatban elmondja: a tartósított zöldségek kategóriájában mindeddig úgy tűnt, a fagyasztott termékeket jobban kedvelik a vevők, mint a konzerveket: kevesebb helyet foglalnak, kevesebb utánuk az eldobandó hulladék. A felvásárlási láz, vagyis nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolására való törekvés ebben a szemléletben hozhat változást, de még nagyon rövid idő telt el, hogy ezt megítélhessük.

Mivel a hazai piacon a kereskedelmi partnereik „színeiben” értékesítik termékeiket, az innovációkat az ő igényeik határozzák meg. Annyi azonban mindenképp megfigyelhető, hogy a nagyobb élelmiszerláncok törekednek újrahasznosítható csomagolóanyag felhasználására – papír, karton, doboz stb. –, illetve vannak törekvések a veszélyesebb anyagok kiszűrésére a csomagolóanyagokból.

– Az on- és offline térben az új EKO webáruházunkat ismertettük meg a vásárlóközönséggel, természetesen a termékeinken keresztül. Ez egy 2 éven át tartó kampány volt – idézi fel a közelmúlt marketingfókuszát Hart József.

Feljövőben a hal

A pástétomszakértő Hamé Hungária country managere, Kovács Gábor, így jellemzi szegmensüket:

Kovács Gábor-Hamé

Kovács Gábor
country manager
Hamé Hungária

– A konzervpiacnak az a része, melyben cégünk is érdekelt, évek óta stabilnak tekinthető. A fogyasztóink nagy része a funkcionális előnyök vagy a saját kényelmi szempontjai miatt vásárolták ezt a kategóriát. Minimális átrendeződést csak az árpontokon belül látunk, ahol a közepes árfekvésű termékek közül a prémium minőségű termékek kezdenek érezhetően kiválni, és külön kategóriát alkotni.

Markáns trendként emeli még ki, hogy érezhetően változik a fogyasztók ízlése: egyre inkább fontosabbá válik, hogy miből készülnek a termékek, és mennyire egészségesnek gondolják a fogyasztók azt az alapanyagot, amely meghatározza a termék típusát. Az egészségtudatos tábor szélesedésével párhuzamosan gyors ütemben növekednek mind a halas, mind a zöldség alapú pástétomaik eladásai.

– Sajnos, Magyarországon a halfogyasztás mennyisége elég alacsony, éppen ezért mi magunk is meglepődtünk azon, hogy nagyon sok kereskedelmi partnerünknél a halas termékeink forgalma már fej-fej mellett halad a liba- vagy kacsamájas termékekkel – árulja el Kovács Gábor. – Az egészség- és környezettudatos fogyasztók pedig azt is felismerték, hogy szinte az összes termékünk könnyen újrahasznosítható (általában fém) csomagolásban kerül a polcokra, így a környezeti terhelés is jóval kedvezőbb, mint a műanyag csomagolások esetén.

Halmozottan előnyben - Polctükör-konzervek

Érezhetően változik az ízlés: egyre inkább fontosabbá válik, hogy miből készülnek a termékek, és mennyire egészségesnek gondolják a fogyasztók az alapanyagot

Termékfejlesztéseik során egyszerre igyekeznek minőségibb alapanyagokból gyártani, illetve olyan variánsokat fejleszteni, melyben megjelennek a kiemelten egészségesnek tartott összetevők. Ennek szellemében érkezik például idén halas szortimentjükbe egy bulguros variáns, illetve a zöldség alapú krémjeik választékát is bővítik az ősz során.Kommunikációjukkal kapcsolatban a country manager kiemeli: – A személyre szabottság olyan erősödő trend, amely mellett már egyik gyártó sem mehet el. A személyre szabottság érzését pedig a leggyorsabban és legegyszerűbben a digitális térben lehet megteremteni, így ebben az évben mi is erre a csatornára fogunk a leginkább fókuszálni. Eddig is jelen voltunk a digitális térben, de kifejezetten erre a csatornára épülő kampányt még mi sem csináltunk, az idei év lesz az első.

Halmozottan előnyben - Polctükör-Konzervek

A halkonzervpiac legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő részét a tonhalak adják

Konyhakészebben

A Del Pierre Kft. sokféle konzerv termékkategóriát forgalmaz, de ezek közül a legjelentősebb volument a halkonzervek hozzák.

Takácsné Rácz Zsuzsanna-DelPierre

Takácsné Rácz
Zsuzsanna
kereskedelmi igazgató
Del Pierre

– Twist márkánk immár több mint 12 éve jelen van a hazai piacon – emeli ki Takácsné Rácz Zsuzsanna, a Del Pierre Kft. kereskedelmi igazgatója. – Az elmúlt 12 év tapasztalatából azt mondhatjuk, hogy a halkonzervpiac legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő részét a tonhalak adják. Bár Magyarország még mindig sereghajtó a halfogyasztásban, de talán pont a tonhalnak is köszönhetően, ez évről évre emelkedik.

A konzervpiac a minél „konyhakészebb” termékek felé megy el. Ezt érzékelve jelent meg a piacon tavaly a Del Pierre Kft. a Twist tonhalsalátákkal.

– Úgy gondoljuk, hogy az olyan, alaposan átgondolt innovációk a nyerők, melyek sokrétű felhasználást tesznek lehetővé. Ennek fényében, idén ősszel jelenik meg a piacon az új Twist lazac steak termékünk 3×80 g-os kiszerelésben. Ugyancsak ősszel jelenik meg a Twist Paté tonhal és lazac ízesítésben – jelenti be Takácsné Rácz Zsuzsanna.

Új Twist termékeiket a vírushelyzet miatt elsősorban POS-eszközökkel és folyamatos digitális kommunikációval támogatják, tudjuk meg tőle. //

 

Márciusban megugrott a konzervek forgalma

nielsen logo

Zöldségkonzervek közül a kukoricát vettük leginkább

VörösmartyHorváth Zsófia - Nielsen-nielsen

Vörösmarty-Horváth Zsófia
piackutatási tanácsadó
Nielsen Piackutató

A zöldségkonzerv értékbeli forgalma a 2019. július és 2020. június közötti időszakban viszonylag magas, 21 százalékos gyarapodást mutat: 17 milliárd forintot költöttünk ezekre a termékekre. A kategória mennyiségi eladásában 12 százalékos növekedést regisztrált a Nielsen kiskereskedelmi indexe, több mint 26 ezer tonna zöldségkonzervet fogyasztottunk.

Az eladásban 2020 márciusában látható egy szembetűnő kiugrás: majdnem kétszer annyit költöttünk a kategóriára, mint tavaly márciusban. 2020 februárjával összehasonlítva pedig másfélszeres volt a kategória bevétele a márciusi hónapban. Áprilisban azonban valamelyest visszaesett az eladás.

A fenti összeg 47 százaléka a 401–2500 négyzetmétert meghaladó üzletekben kerül a kasszákba, további közel egynegyedét a 2500 nm-t meghaladó alapterületű boltokban fizetjük ki. Több mint egyötödös részesedést hasít ki a maximum 200 négyzetméteres csatorna.

A saját márkás zöldségkonzervek az értékbeli forgalom nagyobb részét, 54 százalékát viszik, valamint a mennyiségi eladás 63 százalékát. A forgalomnövekedés mértékében viszont a gyártói márkák állnak elöl: értékben 25, mennyiségben 15 százalékkal gyarapodott az eladásuk.

A forintban mért eladás közel egyharmadát a 301–350 gramm kiszerelésű, egynegyedét a 351–400 grammos termékek tették ki a vizsgált időszakban. A legnagyobb, fél kilogrammot meghaladó zöldségkonzervek a forgalom egyötödét hasítják ki.

Legtöbbet kukoricakonzervre költöttünk: a Nielsen kiskereskedelmi indexe alapján az értékbeli forgalom csaknem egyharmadát alkották. A gombakonzerv 12 százalékos részesedést tudhat magáénak, 1 százalékponttal lemaradva a vörösbab áll a dobogó harmadik helyén.

Vezet a gyártói márkás tonhalkonzerv

A tonhalkonzervnél szintén megfigyelhető egy kiugrás a 2020. márciusi hónapban. A 2019. márciusi értékbeli eladáshoz képest 79 százalékkal, az idén februári forgalomnál pedig 25 százalékkal magasabb értéket mutat a hónapra a Nielsen kiskereskedelmi indexe a kategóriában.

Tavaly július és idén június közötti időszakban csaknem 9 és fél milliárd forintért vásároltunk mintegy 2500 tonna tonhalkonzervet. Ez két számjegyű, 23 százalékos értékbeli és 15 százalékos mennyiségi emelkedést jelent. A kategóriában a gyártói márkáké a főszerep: az értékbeli forgalom 73 százaléka ilyen tonhalkonzervek eladásából származik.

Forintban mért forgalmának háromötöde a 401–2500 négyzetméteres boltokban termelődött. Ez a csatorna intenzíven nőtt: értékben 28, mennyiségben 20 százalékkal. Az ennél nagyobb (2500+ nm) üzletek 28 százalékot tesznek ki az értékbeli eladásból.

Az olívaolajos konzervek az értékbeli forgalom 38 százalékát, a növényi olajos tonhalak pedig a piac közel egynegyedét tették ki. A tonhalsaláták esetében látható a legnagyobb mértékű növekedés: értékbeli eladása másfélszeresére emelkedett, ezzel 17 százalékot hasítanak ki a piacból.

A kiszereléseket vizsgálva az látható, hogy a 101–200 grammos tonhalkonzervek adták az értékbeli forgalom felét, az ennél kisebb termékek pedig 45 százalékot jelentettek. //

Kapcsolódó cikkeink