Haldoklik-e a pálinkapiac?

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 04. 10. 10:12

Haldoklik a pálinkapiac – állítja a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) április eleji „kiáltványa” –, ha nem húznak záros határidőn belül éles határokat a pálinka és a saját célra készült párlatok között, az ágazat a szabadságharcként emlegetett időszakot a fegyverletétellel zárja. Az ágazat a 2015-ös jogszabályok változása után egyedi piaci helyzetet örökölt: ellenőrzés és felderítés hiányában feltérképezni sem tudta, hogy mekkora az az illegális és láthatatlan konkurencia, amellyel nap mint nap meg kell küzdenie. Azóta szinte stagnál a pálinka forgalma, a bejelentett bérfőzdéké pedig csökkent, miközben az alkoholfogyasztás hazánkban folyamatosan nő.

A PNT szerint a 2010 előtti állapotok visszaállítása lehetetlen, de az ágazatot az is megmentené, ha a kormány hajlandó lenne szembesülni a magánfőzés okozta feketekereskedelem létével, és legális keretek közé szorítaná a saját célra történő párlatkészítést. A jelenlegi jogszabályok ugyanis nemcsak lehetővé teszik, szinte ösztönzik is az illegális kereskedelmet azzal, hogy legális keretek között lehet a fogyasztási igényeknél sokkal több párlatot előállítani.

A minőségi pálinkák forgalmazóinak helyzetét – tesszük hozzá mi – biztosan nem könnyíti meg, hogy nem hivatalos szakmai értékelések szerint a pálinkafogyasztók legnagyobb hányada messze nem érez akkora minőségi különbséget a jól megcsinált házipálinka és a prémium termékek között, mint amekkorát áraik között lát. Arról a témáról viszont nem készült még felmérés, hogy az illegális bérfőzdék esetleges felszámolása után azok célközönségének mekkora hányada térne át a prémium pálinkák fogyasztására. //

Kapcsolódó cikkeink