„Hal helyett hálót!”- új elemmel bővül az Élelmiszerlavina program

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 20. 00:01

Harmadik alkalommal indul útjára a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös kezdeményezése, az Élelmiszerlavina, amely idén egy önkormányzati pályázattal is kibővül.

A kiválasztott önkormányzatok és civil szervezetek vetőmagot és növényvédőszert kapnak saját területük megműveléséhez. Emellett a korábbi évekhez hasonlóan a Syngenta vetőmag- és növényvédőszer-adományának felhasználásával, illetve mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások aktív részvételének köszönhetően az Élelmiszerbank tartós élelmiszert juttat el rászorulóknak.
Napjainkban egyre több önkormányzat küzd anyagi gondokkal, a helyi lakosság leszakadó rétegeinek támogatása mind nagyobb terhet ró rájuk. Ez nemcsak a hagyományosan szegényebbnek tartott kelet-magyarországi vidékekre, hanem egyre gyakrabban egyes dunántúli kistérségekre is jellemző.
Az Élelmiszerlavina önkormányzati programja az egyszerű segélyezésen túl számít a helyben élők munkájára is, mintegy „hal helyett hálót” ad a rászorulóknak. A programban résztvevők a helyben biztosított termőföld-terület, mezőgazdasági szakértelem és munkaerő (közhasznú munka) hasznosításával, valamint a Syngenta által felajánlott zöldségvetőmagok és növényvédő szerek felhasználásával saját maguk számára termesztenek zöldséget és gyümölcsöt.
Az Élelmiszerbank és a Syngenta által 2010 februárjában meghirdetett programra 26 pályázat érkezett. Legnagyobbrészt önkormányzatok jelentkeztek, de a pályázók között volt a hajléktalanok beilleszkedését segítő alapítvány, helyi cigány önkormányzat és értelmi fogyatékosok otthona is.
Örömteli az is, hogy a pályázatok nagy része széles körű helyi összefogásra épül – az önkormányzatok mellett több helyen részt vesznek a munkában a helyi polgárőr egyesületek, családsegítő szolgálatok, általános iskolák, környezetvédelmi egyesületek és a Vöröskereszt is. A mezőgazdasági szakmai felügyeletet a helyi falugazdák, agronómusok és mezőgazdasági vállalkozók biztosítják, de szükség esetén természetesen a Syngenta szakemberei is rendelkezésre állnak.
A kistermelői program mellett folytatódik az Élelmiszerlavina immár hagyományos programja is, amelyet a Syngenta 12 millió Ft értékű növényvédőszer- és vetőmagfelajánlása indít útjára.  Az alapanyagokat olyan mezőgazdasági termelők kapják, akik vállalják, hogy a kapott adomány felhasználásával búzát, napraforgót és burgonyát termelnek, majd saját felajánlásukat hozzátéve továbbadják. A mezőgazdasági termékekből a programhoz csatlakozó élelmiszeripari vállalatok tartós élelmiszert állítanak elő, és ugyancsak a saját adományukkal megnövelt értékben rászorulóknak ajánlják fel.
 „2009-ben az Adománylavina program keretében 94 tonna élelmiszert osztottunk szét 10.000 családnak, reméljük, hogy az idei akció is hasonlóan sikeresen zárul. Bízunk a kistermelői program kedvező fogadtatásában is, amely remélhetőleg hozzájárul a helyi összefogás erősítéséhez és munkalehetőségek teremtéséhez” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Kapcsolódó cikkeink