Ha veszélyes az élelmiszer, nem árusítható, már gyanú esetén sem!

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 14. 00:02

Az Országos Kereskedelmi Szövetség sajtóközleménye felhívja a vásárlók figyelmét a következőkre:

Az elmúlt napokban több élelmiszerről derült ki a hatóságok, a gyártók, vagy a kereskedők minőségvizsgálatai nyomán, hogy azok a hatályos élelmiszerbiztonsági előírások alapján nem forgalmazhatók: antibiotikummal fertőzött méz, rovarölőszer maradékkal fertőzött marokkói paprika, szlovák Ovko bébiétel.
A mai napon a Pick Szeged Zrt. által gyártott „Reál Párizsi szeletelt 150g” és „Reál Sonka szeletelt 100g” Listeria Monocytogenes fertőzöttségére derült fény, aminek veszélyére a forgalmazó külön is felhívta a vásárlók figyelmét.
A hatályos előírások alapján a gyártó és a kereskedő már gyanú esetén is köteles visszavonni a polcról a veszélyes terméket. A kereskedők ennek a követelménynek minden esetben eleget tesznek.
A gyártó és a kereskedő egyaránt köteles tájékoztatni a szakhatóságot, ha gyanú, vagy bizonyosság merül fel az élemiszer biztonságát veszélyeztető körülményről. Kötelező a vásárlókat is tájékoztatni a veszélyekről, ha hibás, vagy gyanús a termék. A vásárlók széles körét fenyegető veszély esetén a hatóság köteles megfelelő tájékoztatást közzétenni.
A vásárlóval szemben a kártalanításért minden esetben a kereskedő a felelős, a hibás élelmiszert vissza kell vásárolni (nem kötelezhető a vásárló „levásárlásra”). A kereskedők ennek a kötelezettségnek eleget tesznek.
A biztonságos élelmiszer értékesítés érdekében a kereskedő felelős az értékesítőhelyen a megfelelő termékkezelésért (például az előírt hűtési hőmérséklet tartásáért, az elkülönített tárolásért, a termékbiztonságot szolgáló csomagolás épségének megőrzéséért, a higiénikus termékkezelésért).
Az élelmiszerbiztonságnak az elmúlt napokban feltárt veszélyei az alapanyag fertőzöttségére és rossz kezelésére vezethetők vissza, a kereskedelmi forgalmazást megelőző időszakokban. A kereskedők együttműködésre törekszenek a gyártókkal, a beszállítókkal a hibák megelőzése és kijavítása érdekében. 
Az Európai Unió előírásai alapján az élelmiszer biztonságáért az előállító, vagy a terméket az Unión kívülről behozó első forgalmazó a felelős. A beszállító feladata az élelmiszerbiztonsági követelmények teljesítésének megfelelő dokumentálása és igazolása.
Budapest, 2010. április 13.
Kapcsolódó cikkeink