Gyorsulhat az új élelmiszerek uniós engedélyeztetése

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 01. 16. 00:00

A három éves procedúra egy évesre rövidülhet, öt évig csak az eredeti kérelmező forgalmazhatja majd az árut.

A jelenlegi gyakorlat szerint az új élelmiszerek bevizsgálását valamelyik tagállam hatóságai végzik el, majd eredményeiket véleményezésre megküldik a többi tagállamnak is. A mostani javaslat értelmében a kérelmeket a bizottságnak kell majd benyújtani, kedvező elbírálás esetén a bizottság tesz majd javaslatot a tagállamoknak az új élelmiszer engedélyezésére. Az „egy ajtó – egy kulcs” megközelítés az új élelmiszerek mellett az adalékanyagokra, az élelmiszerenzimekre és az ízesítőanyagokra is vonatkozik majd, vagyis a kérelmező egyetlen engedélyezési eljárással az összetevő valamennyi lehetséges felhasználási módjára zöld utat kaphat.
Ennél is egyszerűbb lesz a valamely harmadik országban hagyományosnak minősülő termékek behozatala az uniós piacra. Ilyen esetben az illető országnak kell majd elküldenie a bizottságnak annak igazolását, hogy területén az élelmiszert biztonsággal fogyasztják. A bizottság az igazolást az élelmiszer-biztonsági hatóság és a tagállamok felé is továbbítja, és ha senki nem emel kifogást, akkor öt hónap elteltével már meg is jelenhet a termék az EU piacán.
A bizottság reményei szerint az új előírások ösztönzőleg hatnak majd az élelmiszer-ipari innovációra. Ezt hivatott biztosítani az a rendelkezés is, amely szerint öt évig csak az eredeti kérelmezőnek lesz joga az új termék forgalmazására. Erre az időszakra a kérelmezők által benyújtott dokumentumokra szigorú adatvédelmi rendelkezéseket alkalmaznak.

Kapcsolódó cikkeink