Gyerekeknek indul program az élelmiszerpazarlás csökkentésére
Óvodásoknak és iskolásoknak indít programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az élelmiszerpazarlás megelőzésére – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.
Zsigó Róbert a programban részt vevő IX. kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában felidézte, 2016-ban indult a Nébih Maradék nélkül! című programja, amely a háztartások élelmiszerpazarlásának megelőzésére koncentrál.
Ezt a programot terjesztik ki most az óvodás és általános iskolás korosztályra, mert úgy vélik, hogy a tudatos vásárlással, a helyes konyhatechnológiával és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek a legkönnyebben gyerekkorban sajátíthatók el – mondta az államtitkár.
Közölte: a kisebb gyerekeknek Ételt csak okosan! címmel mesés, játékos formában tartanak foglalkozásokat az élelmiszerbiztonságról, a tudatos vásárlásról és a biztonságos ételkészítésről. A nagyobbaknak Maradék nélkül! címmel egy tankönyvszerű kiadványban mutatnak be olyan praktikákat, amelyekkel otthon csökkenthetik az élelmiszerpazarlást.
A gyerekek az így megszerzett tudást továbbadhatják a szülőknek, így az szinte észrevétlenül válhat a családok mindennapjainak részévé – fogalmazott Zsigó Róbert, hozzátéve, hogy újra szeretnék megteremteni az élelmiszerek „erkölcsi elismerését” is.
A programról további információ a http://maradeknelkul.hu/oldalon érhető el. A honlapon olvasható tájékoztatás szerint Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, és egy átlagos magyar család 50 ezer forint értékű, feleslegesen megvett élelmiszert dob ki. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Azonnali hatállyal bezártak egy II. kerületi éttermet súlyos higiéniai problémák miatt
Azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Hidegkúti…
Tovább olvasom >A legolcsóbb élelmiszereket vizsgálták a Nébih szakemberei
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az…
Tovább olvasom >Nébih: súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nébih egy fővárosi vendéglátóhelyen
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: második hónapja nőttek a globális élelmiszerárak áprilisban havi szinten
Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális…
Tovább olvasom >Száguldó vonaton a szépségápolás
Az FMCG-szektoron belül a szépségápolás az egyik leggyorsabban fejlődő piac,…
Tovább olvasom >Intrum Fizetőképességi Index: Ismét javult a magyarok fizetőképessége, de még korai lehet az öröm
Az idei év elején tovább javult a magyarok fizetőképessége, az…
Tovább olvasom >