Gyáravató – szerkesztői véleménysarok

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 31. 09:13

Gyárat avatni jó, mert olyan, mint a házavató. A fejlődés, az előre lépés, a bővülés, az új helyzet jelképe, szóval tényleg jó érzés. Ha mindebből kivonjuk a helyzet természetes pátoszát és protokollját, valóban fontos üzenetekhez, tervekhez, fogadalmakhoz jutunk.

Dr. Fischer Béla
alapító tag
Lánchíd Klub

Gyárat avatni jó volt Visontán a VIRESOL Kft. ünnepségén is, hiszen megépült egy olyan búzafeldolgozó üzem, amely a Pinka patakon túl is modernnek, jelentős kapacitásúnak, piaci versenyszereplőnek minősül. Ha visszagondolunk az ünnepség üzeneteire, mindjárt néhányat érdemes megragadni, mert kötelességünk a továbbgondolás, és leginkább a megvalósítás.

Mindenekelőtt vita nélküli, hogy hazai agrárprodukciónk feldolgozott termékként történő értékesítése, így erre történő kapacitások létrehozása, beruházásai nagyon időszerűek. Társadalmilag, politikailag és gazdaságilag is elfogadott, alátámasztott az agrárium és élelmiszer-/feldolgozóipar stratégiai ágazatként történő kezelése. Itt és most nem kifejtve annak sokszor ellentmondással teli tételeit, hogy amit az agrárium megtermel és feldolgoz, az nem mind élelmiszer, de ez egyáltalán nem mond ellent stratégiai jellegének.

Az elmúlt években ebbe a feldolgozó ágazatba sikerült 300 milliárd Ft támogatást beletenni. Ez nagyon nagy fegyvertény, hiszen azért tudjuk, ez nem ment könnyen. Persze vitatkozhatunk, hogy ez sok vagy kevés, de nem hagyok kétséget véleményemről: ez kevés. Ezért zene volt füleimnek a miniszterelnök úr azon kijelentése, hogy ma azzal a problémával nézünk szembe, hogy van és lesz elég pénz, de kevés a megalapozott jó vállalkozás, amelybe be lehet fektetni. Meggyőződésem, hogy ez rendkívül fontos üzenet, és arra sarkallom kollégáimat, bizonyítsuk be, van átgondolt ötlet, terv az invesztíciókhoz mind a kis-, mind a közép- és mind a nagyvállalatoknál.

Gyárat avatni jó, mert jó hallgatni a fogadalmakat: miként leszünk a legjobbak. Nehezebb mindezt valóra váltani. A tét nem kicsi, hiszen az ipari 4D elérte az agráriumot, és noha még nem általános, de pl. a precíziós talajművelés, a térgeometria használhatósági lehetőségeiről nincs az a valamirevaló gazda, aki ne hallott volna. Mi agrár/élelmiszer-feldolgozók eljutottunk az automatizációhoz, kevéssé a robotizációhoz, de az „okos üzem” fogalma és gyakorlata szinte még az 1001 éjszaka meséibe tartozik. Itt az idő, hogy haladéktalanul lépjünk előre.

Gyárat avatni jó, sőt még jobb, ha a megvalósítás szereplői közé tartozunk, mint magam is. Gondolataimat a VIRESOL Kft. gyáravatója kapcsán küldöm a szakmánknak és Olvasóinknak tisztelettel és szeretettel. //