Gráf nem vár az EU-ra

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 29. 00:02

A magyar agrárkormányzat megelégelte az EU tehetetlenségét és előrehozza tejtermelők támogatásának a kifizetését, sőt, további támogatásokat is nyújt. Ez együtt literenként 22-24 forintot jelenthet.

 Az uniós bizottság 9 hónapja képtelen olyan változtatásokat hozni, ami segítene a tejgazdálkodókon, ezért a magyar agrárkormányzat nem vár tovább, és október 16-a után előrehozza a jövőre esedékes támogatások kifizetését – jelentette ki Gráf József. A tejtermelők teljes egészében megkapják azt a keretet is, amely a krízisalapból az ország rendelkezésére áll a piaci feszültségek kezelésére. Ez az előrehozott kifizetésekkel együtt literenként 22-24 forintos támogatást jelent – mondta a miniszter.
Gráf József kifejtette: egy év alatt drasztikusan csökkent a tej ára, ezért már minden országban tiltakoznak a termelők. Hozzátette: a magyar kormány meglépte azt, amit a mozgástere megengedett. Szerinte  Brüsszelnek be kell látnia, hogy ezt a problémát nem a tagországoknak kell kezelnie.
Gráf József a rendezvényen beszélt arról is, hogy az Unió a magyar mezőgazdaságmodernizációjához 1,3 milliárd eurós forrást biztosított, amely keretből már 140 milliárd forintot már kifizettek a gazdáknak – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink