Gombaalapú fehérjéből készül majd az új hús?
Élelmiszer-hulladékból kinyert gombalapú fehérjékből készülhet az új húshelyettesítő termék, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül a növényi alapú fehérje egy fenntarthatóbb alternatívájaként – a projekten szingapúri tudósok dolgoznak.
A fehérjét olyan gombákból nyerik, amelyek a tápanyagban gazdag élelmiszer-hulladék alapját képezik, mivel így nem csak több fehérje, de több vas és aminosav is kerül a gombákba. A szingapúri NTU egyetem élelmiszertudományi és -technológiai programjának kutatócsoportja szerint ez egészségesebb és táplálóbb megoldás, mint a növényi alapú alternatív húsok, amelyekben jellemzően borsót, csicseriborsót, búzaglutént és szóját használnak fő összetevőként.
Az NTU munkatársai által kifejlesztett termék alapja a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), amely a szakemberek szerint jóval közelebb áll a húshoz, mint a megszokott növényi alapú húshelyettesítők. Utóbbiakat gyakran éri az a kritika, hogy rengeteg fűszerre van szükség a megfelelő ízhatás elérésére, a feldolgozási folyamat során elveszítik a szükséges vitaminok jelentős részét, azonkívül kevesebb tápanyagot is tartalmaznak, mint a húsok és a gombák.
A szakértők szerint a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő gombaalapú fehérje ízvilágában a sült csirkéhez lesz hasonló, de a legnagyobb diadal szerintük mégis csak az, hogy így az élelmiszerhulladék is feldolgozásra kerül ahelyett, hogy a környezetet szennyezné.
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig…
Tovább olvasom >Élelmiszermentő Központ: Az élelmiszer értékes erőforrás, ne pazaroljuk el!
Az élelmiszer értékes erőforrás, amit nem szabad veszni hagyni, főleg,…
Tovább olvasom >Budapest egyéves élelmiszer-pazarlásával megegyező mennyiségű élelmiszert mentett meg a Tesco áruházaiból
Nemrég adta át a Tesco az Élelmiszerbanknak a 100 milliomodik…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Hazánk büszkén őrzi szőlészeti és borászati örökségét
Magyarország elkötelezett a szőlészeti és borászati örökségének megőrzésében – jelentette…
Tovább olvasom >Az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata a tojástermelés
A tojástermelés az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata, amelynek versenyképességét számos eszközzel…
Tovább olvasom >Átadták a Fenntartható jövőért 2024 díjakat
Nagyszámú kiemelkedő pályázat érkezett a 2024-es Fenntartható jövőért díjra. A…
Tovább olvasom >