Kártérítési perekre is sor kerülhet a GMO-tiltás miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 10. 11:31

Sem az Alkotmány, sem a géntechnológiai törvény közelmúltbeli módosítása nem alkalmas arra, hogy megakadályozza a genetikailag módosított szervezetek (GMO) magyarországi megjelenését – állítja az agrárszektor.hu-nak adott interjújában Darvas Béla címzetes egyetemi tanár, a parlamenti szakbizottságok tanácsadó szerveként működő GMO-Kerekasztal elnöke.

kukorica

A köztermesztést tagországi szinten mostantól könnyebben meg lehet tiltani, de takarmányként és kész élelmiszerekként továbbra is jogszerűen érkezhetnek GMO-tartalmú termékek az országba, ráadásul a „nem szakszerűen indokolt tiltások” akár súlyos kártérítési pereket is maguk után vonhatnak. A nagy nemzetközi kereskedelmi egyezmények kedvezhetnek a GMO-k terjedésének, de Darvas Béla szerint a lakosságot a GMO-k egészségügyi szempontból nem veszélyeztetik, illetve erre nincs kellő tudományos bizonyíték, így nem kellene minden GM-növényt mérlegelés és körültekintő vizsgálat nélkül elutasítani.

(agrarszektor.hu)

Az interjú itt olvasható: http://www.agrarszektor.hu/novenytermesztes/egyeb/gmo-tiltas_sulyos_karteritesi_perek_is_johetnek.5059.html?utm_source=agrarszektor&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel

Kapcsolódó cikkeink