Zöld fordulatra” van szükség az élelmiszerbiztonság területén
Az egészséges és biztonságos élelmiszerek, a GMO-mentesség fenntartása, valamint az ultrafeldolgozott termékek reklámozásának korlátozása érdekében gyűjt aláírásokat az LMP.
Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke a kispesti piacon szombaton, online is közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, az élelmiszerek jelentősen befolyásolják az egészségi állapotot.
Az egészséges élelmiszerek termelésének egyik feltétele a jó minőségű termőtalaj és a növényvédőszerek korlátozása – tette hozzá.
A politikus közölte, az LMP nagyon komolyan támogatja az ökológiai mezőgazdaságot, és folyamatosan azt javasolja, hogy ez a szektor kiemelt támogatást kapjon.
Az unió agrártámogatási rendszere még mindig a nagyüzemi mezőgazdaságnak kedvez, így komoly változtatásra van szükség – mondta. Hozzátette: veszélyt jelent az „új GMO-k” megjelenése, hiszen az EU-ban – „elsősorban jobboldali erők” – próbálják megakadályozni ezen élelmiszerek jelölését.
Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője az ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsán azt mondta, ezen termékek (például instant levesek, szószok, fagyasztott pizzák, cukros üdítők) komoly népegészségügyi kockázattal bírnak.
Kiemelte: a modern társadalmakban akár az elfogyasztott táplálék felét is kitehetik ezen élelmiszerek, így az LMP azt kezdeményezte, hogy 2027-től ezeket az árucikkeket ne lehessen reklámozni, illetve azt, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekre is terjedjen ki a népegészségügyi termékadó.
Kapcsolódó cikkeink
Itt a világ első környezetbarát teje
Egy kis tasmániai tejüzem, az Ashgrove, világszerte elsőként dobott piacra…
Tovább olvasom >1,5 milliárd fontot fordít a Lidl brit marhahústermelésre
Megerősíti fenntarthatósági vállalásait a Lidl azzal, hogy a következő 5…
Tovább olvasom >K&H: kevesebb figyelem jut a cégeknél a társadalmi felelősségre
Nagy- és kisvállalatoknál egyaránt csökkent a cégek társadalmi felelősség iránti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >