Gelato Day 2025

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 06. 05. 19:38

13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját – az idei győztes fagylaltot a Rimini SIGEP kiállításon választotta ki a zsűri. A versenyre egész Európából érkeztek nevezők, harminc mester mérte össze tudását. Az idei nyertes a szicíliai Vincenzo Squatrito Halleluja fagylaltja lett.

A cikk a Trade magazin 2025/6-7. lapszámában olvasható.

„A kézműves fagylalt az európai gasztronómiai kiválóságok egyike, amely képes leküzdeni a kulturális és az éghajlati akadályokat. Ez a siker a termék minőségének köszönhető, amely kiemelkedik az összetevők frissességével és eredetiségével, valamint annak is, hogy a fagylaltkészítők képesek folyamatosan megújulni” – magyarázta a rendezvényen Domenico Belmonte, az Artglace (Európai Kézműves Fagylaltkészítő Szövetségek Szervezete) elnöke.

A győztes fagylalt egy toscanai cukrászda terméke

– A Halleluja fagylalt hivatalos versenye egyedülálló alkalmat kínálva ösztönözte a fagylaltkészítő mestereket arra, hogy részt vegyenek a Jubileumi Szentévhez kötött Gelato Dayen, és megmutassák kreativitásukat – mondta el az elnök. – Jó és különösen egészséges élelmiszer a fagylalt, jelentős értékét az Európai Unió is elismerte, mivel az Európai Kézműves Fagylalt Napja az egyetlen eddigi esemény, ahol egy élelmiszer hivatalos napját az Európai Parlament is jóváhagyta.

Az idei SIGEP kiállításon Erdélyi Balázs, az Ipartestület szakmai elnöke felvette a kapcsolatot Domenico Belmonte elnök úrral, aki meghívta az elnökségi ülésükre is, ahol a nemzetközi szervezet hat országának vezetői voltak jelen – nekik az elnök betekintést nyújtott az ipartestület tevékenységébe. Az elnökség felvetette, hogy az MCI és ezáltal Magyarország is csatlakozhatna hetedik országként az Artglace-hez, akár már idén is, vagy jövőre.

A versenyre egész Európából érkeztek nevezők, harminc mester mutatta be tudását a zsűrinek

Itthon az idei évben volt a Gelato Day eseménynek eddigi legnagyobb médiavisszhangja, és ennyien még soha nem csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez Magyarországon: a mogyoró és a csokoládé alapú édesség 25 magyar cukrászdában és fagylaltozóban is kapható.

– Szerencsére ebben az évben több kolléga is bekapcsolódott a projektbe, felfedezte egy kicsit az országos média is – értékelt Damniczki Balázs cukrászmester, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosa, aki a magyarországi Gelato Day egyik kezdeményezője volt. – Érzésem szerint sokkal több lehetőség lenne benne, ha még több cukrászda és fagyizó csatlakozna jövőre. A tapasztalataim azt mutatják, hogy az eladott fagylaltmennyiség arányos a média hírverésével. Azt javaslom, hogy regisztráljanak a magyar kollégák: ha többen vagyunk, nagyobb a hírérték, és ami talán a legfontosabb: a fagylaltszezont hetekkel korábban be tudjuk indítani!

A jövő évi verseny is nyitott lesz a magyar cukrászok és fagylaltkészítők számára, az ipartestület vezetése is mindenkit a nevezésre biztat, a versenykiírást és a szükséges információkat továbbítani fogják a tagoknak.

A kézműves fagylaltkészítés további népszerűsítése érdekében az Artglace felkéri a fagylaltkészítő mestereket, hogy vegyenek részt a Halleluja videóversenyben is. A résztvevők egy legfeljebb 90 másodperces videót készítsenek el műhelyükben, amelyben bemutatják a „Halleluja” fagylalt készítését, a hivatalos receptben lévő összetevők felhasználásával.

A részvétel 2025. október 30-ig ingyenes, és minden európai fagylaltkészítő számára nyitva áll (www.gelato-day.com).

Kapcsolódó cikkeink