Future Food Fest: Körbejártuk az élelmiszeripar jövőjét
Három év tervezés után június 9-én került sor először a Future Food Festre, amely a jövő kihívásaira hívta fel a hazai FMCG-vállalatok figyelmét. Sok mindent tartogat számukra az eljövendő időszak, de ami a legfontosabb, meg kell találniuk a módját annak, hogy egyre több embert élelmezzenek megfelelő színvonalon, ha szükséges, alternatívák bevonásával. Az esemény médiapartnere a Trade magazin volt.
Több tényező is nehezíti majd a jövőben az élelmiszergyártó vállalatok dolgát világszerte. Ezek közül csupán az egyik a népesség folyamatos növekedése – 2030-ra már 9 milliárd embert prognosztizáltak. A várható problémák – az alapanyaghiány, a fogyasztói igények változása – már most is éreztetik hatásukat. A szintén jövőbe mutató, új technológiák elterjedése nemcsak kihívások elé állítja, de segíti is a kutatók, fejlesztők és gyártók munkáját. A Future Food Festet azért hívta életre dr. Némedi Erzsébet, az Expedit Nodum Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója, hogy mindezekre felhívja a hazai élelmiszergyártók figyelmét és elérje, hogy a jövőben közösen gondolják tovább a felmerülő lehetőségeket.
A kutatóknak ki kell lépniük az elefántcsonttoronyból!
Dr. Némedi Erzsébet, Pillants vissza, hogy megláthasd a jövőt című nyitóelőadásán nemcsak a rendezvény létrejöttéről beszélt, de saját, immár 25 éves szakmai múltjáról is szót ejtett.
– Egy amerikai kutató mondta egyszer, hogy az élelmiszerünk azért bonyolult, mert három dolog bonyolult benne, a szervezetünk rendkívül bonyolult, az élelmiszer rendkívül bonyolult és a kettő interakciója is rendkívül bonyolult. A kutatókra mindig úgy gondolnak, hogy kutatnak, megoldanak egy problémát az elefántcsonttorony tetején. Ami az élelmiszeriparra vár, az tegnap elképzelhetetlen volt, de holnap már elkerülhetetlen lesz, sajnos vagy szerencsére, ki-ki maga döntse el. Én azt mondom, bizonyos dolgokban szerencsére. Úgy gondolom, hogy muszáj lesz változtatni annak érdekében, hogy a szakemberek és az ipar jobban együtt tudjon működni a fenntarthatóság és a versenyképesség megőrzésének érdekében. Ez azonban nem fog megvalósulni, ha nem tesszük bele mindannyian a tudásunkat, nem kommunikálunk, nem kezdünk egymás nyelvén beszélni. Az elmélet és a gyakorlat kooperációja az élelmiszeriparban még nem általános, de nyugaton már vannak erre jó példák. Szeretném, ha hídépítésbe kezdenénk és talán ez a rendezvény az első lépés – mondta bevezetőjében a Future Food Fest megálmodója.
A generációk nem puszta számadatok
A fesztivál második előadója Steigervald Krisztián generációkutató, generációs tanácsadó volt, aki A jövő még régen elkezdődött – lemaradtunk? című prezentációjával újszerű megvilágításba helyezte a hallgatóság számára a generációk elméletét.
– Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a generáció az életkorhoz kötődik, de ez nem így van, ez egy belénk kódolt dolog. Úgy vagyunk behuzalozva pszichésen, hogy mindig az aktuális életkorunkat tartjuk tökéletesnek, csak a saját korosztályunkat ismerjük. A generáció tapasztalati gyűjtemény, élménygyűjtemény. Az, hogy ki milyen tapasztalatokat gyűjtött össze eddigi élete során, meghatározza a készségeit és a képességeit. Az életünk első 7 évében tapasztaltakat tartja a tudatalattink normálisnak, a 15–35 év között tanultak új, forradalmi és karrier szempontjából előnyös, 35 felett már mindent megkérdőjelezünk. Az élelmiszerek szempontjából a várható élettartam a fontos. A gyerekként való tapasztalás az öregségről befolyásolja, hogy hogyan tekintünk egy termékre, egy munkahelyre a jövőre. Nincs egységes jelen, nincs általános igazság. Ha ezt elfogadjuk, képesek leszünk a hidak építésére is – zárta előadását a generációs kutató.
Egy téma öt szemszögből nézve
Expedit Nodum Kft. kutatócsapata közös előadással készül A mindenízű drazsé – variációk egy témában jövő időben címmel. Az öt szakember különböző aspektusokból közelítette meg a rendezvény témáját.
Dr. Szász Dénes biofizikus doktor, vezető kutató szerint a fiatalabb generációk az ellenőrzött forrásokból származó termékek felé fordulnak.
– Egyre inkább növekszik a népesség és a globális hatások rámutatnak, hogy kisüzemekben, kis házi gazdaságokban nem fogunk tudni elég élelmiszert előteremteni ahhoz, hogy mindenkit jóllakassunk – mondta a kutató, aki kiemelte, hogy a szükséges innovációk egyszerre jelentenek segítséget és problémát, hiszen a fejlesztések sok esetben növelik az élelmiszerek ökológiai lábnyomát.
Őt követően Czakó Bettina okleveles táplálkozástudományi szakember és kutató az élelmiszeripari kutatások hot topikjainak számító gyógynövények, az algák és a gombák jelentőségéről beszélt.
– Az élelmiszeripar előszeretettel használja a gyógynövényeket innovatív módon, sok algafaj pedig esszenciális és omega-3 zsírsavakat, illetve mikrotápanyagokat is tartalmaz. Az élelmiszeripari fejlesztéseknél a gombák mikroprotein-tartalmából pedig hússzerű textúrát lehet elérni, így a funkcionális termékfejlesztésnek népszerű alapanyaga.
Ferenczy Sándor, okleveles biomérnök, élelmiszer-technológus és kutató a funkcionális élelmiszerekről beszélt.
– Ezek az élelmiszerek valós funkcióval rendelkeznek, legyen szó prevenciós vagy a megfelelő egészségi állapot visszanyerésére irányuló célról. A gyártóknak megéri az ilyen termékek fejlesztése, hiszen komoly piaci előnyhöz juthatnak általuk, de a fogyasztók komoly elvárásokat is támasztanak velük szemben – mondta az Expedit Nodum kutatója, aki kiemelte, hogy a funkcionális élelmiszer lehet mentes vagy természetes módon funkcionális, mely pozitív élettani hatásokkal bír, illetve olyan, amelyiket értékes összetevőkkel dúsítanak.
Tőle dr. Petrik Gábor orvos, klinikai vizsgálati szakértő vette át a szót, aki szerint az emberek bizalmatlanok a gyógyszerekkel szemben, míg az élelmiszeripari termékekkel kapcsolatban már nem igazán figyelnek oda.
– Minden hatáshoz mellékhatás társul minden olyan dologgal kapcsolatban, amit beviszünk a szervezetünkbe. A megfelelően összeállított étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy az élő szervezetek homeosztázisa megfelelő legyen. Bár a fejlett országokban a várható életkor növekszik, az életévveszteség – a testi-mentális jóllét hiánya – egyre nő. A megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás segítségével a befolyásolható kockázati tényezők enyhíthetők, így az életévveszteség csökkenthető – zárta mondandóját a szakértő.
Dr. Némedi Erzsébet élelmiszeripari mérnök, biotechnológus, klinikai vizsgálati szakember, az Expedit Nodum vezetője lépett utoljára a közönség elé, aki a fenntarthatósággal kapcsolatban fejtette ki gondolatait.
– Az élelmiszeripari fenntarthatóság egy önmagában bezáruló kör, ahol az energia, az erőforrások egészséges körforgása mellett az összes szereplő érdekei védettek, illetve a melléktermékek és a káros anyagok kibocsájtása minimális szinten tartott. Az egyes társadalmi-egészségügyi problémák trendeket hoznak létre, ezeknek megfelelően fejlesztik termékpalettájukat az élelmiszeripari vállalatok. A termékfejlesztés azonban időigényes dolog, és fontos, hogy a gyártók és a kutatók a piaci szemlélet fölött, egy magasabb célért működjenek együtt. Az élelmiszeripari gyártóknak el kell fogadniuk a kutatók iránymutatását a trendekről, fejlesztésekről, mert ezen múlik a magyarországi piacképességük – mondta dr. Némedi Erzsébet, aki szerint az élelmiszeripar az emberi faj fennmaradásának legjelentősebb záloga.
Jósgömb helyett a felkészülés a megoldás
Dr. Engelhardt Tekla, élelmiszermérnök, az élelmiszer-tudományok doktora A jövő élelmiszeripara adatelemzői szemmel: megjósolható a jövő? című előadásával lépett elő.
– A klímaváltozás, a háborús, illetve az erőforrások kimerülése miatt megjelenő migráció, valamint a járványok nagy kihívások elég állítja az élelmiszeripart. Eközben óriási információrobbanásnak vagyunk szemtanúi. Ez a Big Data. A kutatócsoport különböző hírforrásokból algoritmusok segítségével összegyűjti és összeveti, majd elemzi az adatokat. A hírekből készült ügyeket a kutatók megosztják a gyártókkal, illetve javaslatot tesznek, hogy HCCP-rendszerükben milyen változtatást kell végrehajtani, legyen szó újonnan felmerülő, azonnali beavatkozást igénylő, illetve a közép-, illetve a hosszú távú kockázatokról. Ezek a kockázatok elkerülhetetlenek, de fel tudunk készülni rájuk a jövőben minőségirányítási és termékfejlesztési módszerekkel, HCCP-rendszerek fejlesztésével. Vannak megoldások arra, hogy a jövőben a folyamatosan növekedő népességet élelmezni tudjuk – zárta előadását a szakértő.
A rovaralapú élelmiszerek szerepe a jövő táplálkozásában
Pintér Richárd, a rovarok élelmiszeripari felhasználásának szakértője különleges témával érkezett a fesztiválra. Ízeltlábú degusztáció: Az apraja nagyja című előadásában elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb a rovarok iránti érdeklődés, mivel nagyon magas fehérje- és zsírtartalmuk, valamint a tartásuk is helytakarékos. A népesség növekedése hatványozottan több élelmiszert kíván, és ennek alapja a fehérjefogyasztás.
– Egyes külföldi cégek úgynevezett gyújtózsinór termékekkel jelentek meg, melyek kis mennyiségű rovarőrleményt tartalmaznak, de ez elég a korai befogadó fogyasztók számára. A rovarok és ízeltlábúak fogyasztásának 3 hátráltatója van, a neofóbia, a rovarokban felhalmozódó nehézfémek és az, hogy nem látható formában olyanokhoz is eljuthatnak ilyen termékek, akik poratkára vagy ízeltlábúakra allergiásak. A rovarokat tartalmazó táplálkozás nagy kihívás elé állítja a rovartenyésztési technológiával foglalkozókat, a termékfejlesztőket, de főként a marketingeseket – árulta el a szakértő.
Élelmiszeripari hulladékból finom és egészséges falatok
Az utolsó előtti előadó, Dalmadi Júlia, élelmiszer-futurista vállalkozó számára a legfontosabb, hogy az fogyasztás során gyakorolt hatásunk nyomán kevesebb hulladék keletkezzen. Fenntartható jövő elpazarolt erőforrásokból – költség helyett értékteremtés melléktermékekből című előadásában erről beszélt.
– Rendszerszinten túl hosszú időn át voltak túl olcsóak az élelmiszerek, amelyek valójában igen magas áron jutnak el a fogyasztókhoz, ettől függetlenül az élelmiszer-pazarlás minden szinten nagymértékű. Mivel a fenntarthatóság vásárlói magatartás és életstílus is egyben, a vásárlók elérhetőek a csomagolás és a hulladék mennyiségének csökkentésével. Erre remek megoldás az upcycling, melynek során felhasználjuk az élelmiszergyártók – hatékonyság miatt keletkező – melléktermékeit. Az upcycling alapja a multifunkcionális gondolkodás, hozzátartozik a kihasználatlan gyártási kapacitás és az emberi erőforrás megfelelő használata, valamint ezek összekötése iparágakon keresztül. Üzletileg is kifizetődő és kreatív termékgyártás hiszen, az upcycle élelmiszerek tárháza pedig szinte végtelen.
A megszokás ellen veszi fel a harcot a perszonalizált és precíziós táplálkozás
Az IT-megoldásokkal támogatott precíziós táplálkozás területén dolgozó dr. habil Polereczki Zsolt kutató, fejlesztő, cégvezető, utolsó előadóként az IT-megoldásokkal támogatott precíziós táplálkozás területén a jövő élelmiszerének témájával kapcsolatban különleges előadást prezentált Perszonalizált étkezés, valóság vagy sci-fi? címmel.
– A perszonalizált táplálkozás során egyénre szabott szolgáltatásokon keresztül, egyéni paraméterek alapján állítjuk össze egy ember táplálkozását, életmódját. Az optimális tápanyagellátás elengedhetetlen a minőségi éhezés elkerüléséhez és az egészségügyi problémák, munkavégzési hatékonyság csökkenéséhez, a civilizációs betegségek visszaszorításához. Ebből a szempontból a prevenció – a primer és a szekunder egyaránt – fontos lenne minden életkorban, de ehhez elsőként a megszokást kell legyőzni, hogy új élelmiszerek kerüljenek be az emberek táplálkozásába. A precíziós táplálkozás ezzel szemben valós idejű, melyhez szenzoradatok és informatikai háttér, algoritmusok és mesterséges intelligencia szükséges, hogy az aktuális szükségletek alapján lehet adagolni a tápanyagokat. Az egészségi állapot tekintetében Magyarországon a táplálkozás sokkal nagyobb rizikót jelent, mint az EU-ban, ezt követi a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a légszennyezés. A mozgásszegény életmód szempontjából az európai középmezőnyben vagyunk – mondta el dr. habil Polereczki Zsolt, aki szerint az is tény, hogy míg a perszonalizált/precíziós táplálkozás csak bizonyos gazdasági szint felett érhető el a felhasználók számra, addig a primer és szekunder prevenciós kultúra bárki által megvalósítható, bár Magyarországon ebben nem igazán hisznek az emberek. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.08-09. 173-175. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Kis lépések a fenntartható világért
Október 4-én a fenntartható élelmiszer-termelési rendszerekről, az új összetevőkről és…
Tovább olvasom >Jön a Future Food Fest június 9-én!
A Future Food Fest egy új esemény a jövő élelmiszereit…
Tovább olvasom >És Ön mikor indul csúcstámadásra étrend-kiegészítőjével?
Tízezernél is több étrendkiegészítő létezik a hazai piacon. Hogyan tűnhet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >