Francia cukrásztanfolyam

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 12. 21. 08:43

Októberben újra hangos volt az ipartestület székháza, ismét mesterkurzuson vehettek részt az érdeklődők; szép számmal voltak olyanok, akik többször is részt vettek már neves külföldi szakemberek itt szervezett süteményprezentációján, de olyanok is, akik először választották a szakmai képzésnek ezt az útját.

A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.

Denis Matyasy francia cukrászmester 2010 és 2022 között az ipartestület szervezésében kilenc alkalommal járt képzéseket tartani Magyarországra. Tavalyi búcsúja után idén fia, Kevin lépett édesapja nyomdokaiba – két kollégájával együtt tartotta az októberi kurzust.

Kevin, Roland és Patrick: a vendégeknek is élményt jelentett a kurzus

Akik tanultak

Veszely Attila mestercukrász, aki Franciaországban és Belgiumban szerzett tudását hazai tanfolyamokon osztotta meg kollégákkal, elmondta: nagy örömmel jöttem, hiszen mindig lehet tanulni, ez a szakma (is) arról szól, hogy folyamatosan figyelni kell a trendeket, a felhasznált alapanyagokat és az újszerű eljárásokat. Engem az érdekelt, milyen termékeket emelnek be a kínálatba olyan francia üzletekben, ahol mennyiséget gyártanak, milyen alapanyagokban, formákat használnak.

Az ezúttal fiával együtt érkező Olajos Tamás (Olajos dezerty Hlohovec, Szlovákia) számára az volt érdekes, hogy az egyszer már bemutatott termékeiket hogyan frissítették fel – legyen szó technológiáról, formáról vagy ízgazdagságról.

Cukrászataik által küldött fiatalt szakemberek is beszéltek élményeikről, tapasztalataikról.

Kardos Szabinát (Petre cukrászda, Tata) lenyűgözte, amit itt látott.

– Vidéken nőttem fel – mondta el –, ott tanultam, és az ottani igényekhez igazodó készítményeket ismerem, ezért nagyon vártam ezt a tanfolyamot. A francia cukrászatba így belecsöppenni egész egyszerűen sokkoló volt.

Radnai Júlia (Sütizz!, Budapest) így mesélt:

– A munkahelyemen, ahol a tanulóéveimet is töltöttem, franciás jellegű süteményeket készítünk. Így a monodesszertek tűntek ismerősnek, a cake-ek és az égetett tésztával készítettek kevésbé.

Bacsa Márton Imre (Gombai cukrászda, Veresegyház) elárulta, hogy bár 15 éve dolgozik a szakmában, sok újdonságot látott az alapanyag-felhasználás, a technológia, a díszítés területén, de néhány sütemény is tudott neki meglepetést okozni.

Akik tanítottak

– Nagyon köszönöm, hogy apám ajánlására bizalmat szavaztak nekem, és most én mutathattam be a francia cukrászat egy fontos szegmensét a magyar kollégáknak – mondta Kevin Matyasy a kurzus után. – A magyar cukrászok szemében látott elkötelezettség különösen inspiráló élmény volt számomra, nem lehetek eléggé hálás, hogy itt lehettem – elsősorban apámnak, aki a Matyasy nevet méltón képviselte, másodsorban pedig az ipartestületnek és a magyar cukrászoknak, akik megtiszteltek minket érdeklődésükkel; megható volt, ahogy a magyarok befogadtak.

A Denis Matyasy jobbkezeként dolgozó Patrick Simeone hozzátette:

– A műhelyben a sütemények kitalálása nem az én feladatom: a gyártási folyamatok optimalizálásával és egyéb napi teendőkkel foglalkozom. Denis a felelőse a termékek kitalálásának, vagy a máshol általa megtanult desszertek bemutatásának. Általában együtt elemezzük az új készítményeket, az új eljárásokat, és alkalmazzuk, ha jónak ítéljük őket. Amit itt bemutatunk azok mind kipróbált technikával, ízekkel készültek, és remélem, elnyerték a magyar kollégák tetszését.

Roland Zanin, a cukrászat világelitjét tömörítő egyesület Relais Dessert tagja, nem az első budapesti kurzust tartotta, és az Erasmus+ tanulmányutakon volt fogadópartnere magyar cukrászoknak.

– Mindig örömmel jövök – hangsúlyozta –, ezúttal ismerősnek tűnő készítményeket hoztam, de igyekeztem rámutatni egy-egy technológiai fortélyra, amelyet a készítési tapasztalatok útján változtattam. Bízom benne, hogy ezek a sütemények meg is jelennek majd a magyar kollégák kínálatában. //

Kapcsolódó cikkeink