Folytatódik az Agrya Vidék Kalandja

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 26. 11:16

Szakmai tapasztalatszerzéssel folytatódik a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az Agrya tavasszal indított programja, a Vidék Kaland – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

A kormány.hu-n olvasható közlemény szerint októberben és novemberben három magyarországi és egy ausztriai tanulmányúton vehetnek részt azok a 18-35 év közötti városi fiatalok, akiket a szervezet – pályázatok alapján – kiválaszt. A program célja, hogy személyes példákon mutassa be a városiaknak a mezőgazdaság működését, valamint az élelmiszer előállításában és a társadalomban betöltött szerepét.

Az Agrya az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland programot, melynek első részében a városi fiatalok egy hétre bekapcsolódhattak egy vidéki fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe.

A szervezet 30 résztvevőt választott ki, akik között pszichológus, vegyész, szociális munkás, építész, jogász, közgazdász, divatszerkesztő és szociológus is volt. A program sikerrel zárult. A résztvevők közül ugyanis sokan tervezik, hogy jövőre visszatérnek vendéglátóikhoz.

A második szakaszban azok az érdeklődők is megismerhetik a vidéki gazdaságok működését, akik eddig azért nem jelentkeztek a programba, mert nem tudták vállalni, hogy egy hétig dolgozzanak valamelyik gazdánál.

A kétnapos őszi szakmai utakat Magyarországon az Észak-alföldi, a Dél-alföldi és a Nyugat-dunántúli régióba szervezi az Agrya. Minden út során legalább öt, növénytermesztéssel, kertészettel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságot tekintenek majd meg a fiatalok. November közepén pedig Ausztriába látogatnak az érdeklődők, ahol osztrák mezőgazdasági és vidékfejlesztési példákkal, gyakorlatokkal is megismerkedhetnek.

A programra szeptember 23-ig jelentkezhetnek a vidék és a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatal városiak. Az Agyra minden útra 16 pályázót választ ki, így összesen 64 fiatal kap lehetőséget a vidék megismerésére – tartalmazza a kormányzati hírportálon.

Kapcsolódó cikkeink