Folyamatosan szállítják a halakat a boltokba a hortobágyi halastavakból
Több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba ezekben a napokban a hortobágyi halgazdaság telelőtavaiból – mondta a cég vezérigazgatója az MTI-nek.

Lassan bővül a hazai halfogyasztás
Simon Károly hozzátette, hogy már szeptemberben megkezdték a téli lehalászást, és december elejére az összes hal átkerült a telelőmedencékbe. Az idei rendkívüli aszály ugyanakkor megnehezítette a munkát: miután nem volt elég csapadék, a 2800 hektár vízfelületű tavak tíz százalékát nem tudták feltölteni, a többi tóban pedig az ideális 120 centiméteres vízmagasság helyett csak 80 centimétereset tudtak biztosítani. Simon Károly elmondta, hogy gondos munkával a tömeges halpusztulást ugyan sikerült elkerülniük, de a rendkívüli körülmények miatt a korábbi évek 1500 tonna megtermelt halmennyiségéhez képest 15-20 százalék csökkenéssel számolnak. Tovább nehezítette a munkát, hogy a takarmányárak a tavalyi duplájára emelkedtek – jegyezte meg.
A hortobágyi halgazdaság egyébként Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata: a megtermelt hal 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő – ismertette a vezérigazgató, jelezve, hogy a halak 60 százalékát saját üzemükben dolgozzák fel és konyhakészen értékesítik, a többit élő halként adják el. Utóbbi iránt a kedvezőbb ára miatt az idén megnőtt a kereslet. A tavalyihoz képest ebben az évben 30-40 százalékkal nőtt a hal ára – közölte.
A vezérigazgató az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a 115 embert foglalkoztató halgazdaság tavalyi árbevétele meghaladta az 1,2 milliárd forintot, és az idén is hasonló forgalomra számítanak.
Hozzátette: bár lassan bővül a hazai halfogyasztás – a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt -, még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogrammos átlagától.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Hatból öt család idén sem hagyja ki az ünnepi halat
A haltermékek árának 35-40 százalékos emelkedése ellenére a magyar családok…
Tovább olvasom >Lesz elég hal az ünnepekre
Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás;…
Tovább olvasom >A hal szinte teljesen eltűnt a magyar gasztronómiából
Az 1880-as évek végén az egy főre eső átlagos éves…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Év Széchenyi Vállalkozása 2022: „A Család Különdíja” elismerést a Trade magazin kiadója kapta
Immár nyolcadik alkalommal került sor „Az Év Széchenyi Vállalkozása” díj…
Tovább olvasom >A világgazdaság lassulására készülnek fel a vállalatvezetők
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte – mutat rá az…
Tovább olvasom >Nagy Márton: február-március környékén az élelmiszerárak is tetőzhetnek
Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció…
Tovább olvasom >