Fogyatékossággal élőket és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat a Főkefe a mezőgazdaságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 30. 10:05

Újra lesz becsülete a munkának – mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn, Karácsondon. A Heves megyei településen ma szerződést írtak alá arról, hogy a Főkefe Rehabilitációs Foglalkoztató Ipari Nonprofit Kft. 2011. május 31-étől a Ferences Rendtartománytól átveszi a karácsondi majorság működtetését.

A Főkefe tizenkét autista és további húsz megváltozott munkaképességű foglalkoztatását biztosítja majd. Az állam korábban is támogatta a fogyatékossággal élők foglalkoztatását, de eltérően a korábbi gyakorlattól kiemelt hangsúlyt kell helyezni arra, hogy versenyképes termékeket készítsenek és segítsék azok piacra jutását. Vidéken is sokan élnek fogyatékossággal, ezért is fontos a Főkefe kezdeményezése a mezőgazdaságban – mondta az államtitkár.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kiemelt jelentőséget tulajdonít a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek munkához juttatásának, ezért az eddigi támogatási és foglalkoztatási formák mellett új területen segíti az érintettek munkavállalását. A NEFMI által felügyelt Főkefe Nonprofit Kft. idén három helyen, a Heves megyei Karácsondon, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűn és Tomajmonostorán indított be mezőgazdasági vállalkozást. Jászapátiban egy további projektet készítenek elő, munkalehetőséget teremtve ezzel 2012-re mintegy 120 megváltozott munkaképességű ember számára.

A mezőgazdasági vállalkozáson túl a Főkefe Karácsondon egy savanyító üzemet is működtet, ami a martfűi és a tomajmonostorai mezőgazdasági termékek feldolgozását teszi lehetővé.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány végelszámolást hajtott végre annál a kft-jénél, amelyben autista munkavállalók alkalmazásával szántóföldi növénytermesztést, fóliasátras zöldségnevelést, valamint élelmiszer-feldolgozást (savanyított és konyhakész leveszöldségek előállítása) végzett Karácsondon. A rendházzal történt megállapodás értelmében a földterületet, az ingatlanokat, valamint a gépi eszközöket ingyenes használatba adják a Főkefének azzal, hogy a vállalat tizenkét autista foglalkoztatásáról gondoskodik, emellett további húsz megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaz négy órában az állami cég égisze alatt. Az említetteken kívül öt teljes munkaértékű dolgozó is munkába lép a vállalkozásnál teljes munkaidőben. A gazdaságot átvevő, a növények megtermelését, illetve feldolgozását vállaló állami cég már kialakította az együttműködést olyan agrárvállalkozásokkal, melyek megelőlegezik az évenkénti termelési beruházás egy részét vetőmagtól kezdve a költségekig, és átveszik a terményt és termékeket, segítenek az értékesítésben. A karácsondi majorság beszállítója lesz környékbeli települési intézményeknek is, hozzájárulva azok közétkeztetési ellátásához.

Amennyiben a Főkefe az eddig ötven százalékos kihasználtságot száz százalékra tudja növelni, a munkavállalói támogatás igénybevétele mellett, a majorság tevékenysége az alapanyag-előállítás és a feldolgozás (piacképes termékek előállítása) összekapcsolásával a következő évtől önfenntartóan üzemeltethető.

A NEFMI és a Főkefe kezdeményezése szimbolikus. Tükrözi az állam elkötelezettségét a fogyatékossággal élők iránt, egyben fontos jelzés arról az útkeresésről és kiútkeresésről, amelyet egy megváltozott munkaképességűeket alkalmazó állami cég valósít meg a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának elősegítésére.

(Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, kormany.hu)

Kapcsolódó cikkeink