Fő a vásárlók feje a magas tojásárak miatt az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 16. 09:05

A tojás az utóbbi időben az Egyesült Államokban is a címlapokra került egyrészt a hihetetlen árnövekedés, másrészt a hiány miatt.

A tojás ára decemberben több mint 11%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, és közel 60%-kal nőtt az elmúlt egy év során, így az élelmiszeripari infláció átterében álló egyik fő mozgató – közölte nemrégiben az amerikai U.S. Bureau of Labor Statistics. Az IRI szerint eközben a friss tojás árának inflációja decemberben 84,6%-os éves ütemet ért el.

A szokatlanul magas tojásárakat a szakértők több tényező – így a megnövekedett üzemanyag- és takarmányköltségeknek, valamint a madárinfluenza-járványnak, amely több tízmillió baromfit betegített meg, és arra kényszerítette a gazdákat, hogy sok madarat leöljenek – együttes hatásának tulajdonítják. A CBS News jelentése szerint a válsághoz hozzájárult a fogyasztók részéről jelentkező nagy kereslet is, akik a húsfogyasztás csökkentését több tojás fogyasztásával kívánják ellensúlyozni.

A helyzet azonban hamarosan lazulhat, ugyanis a termelők kezdik kiheverni a madárinfluenza okozta kihívásokat, “és kezdenek visszatérni a tojástermeléshez” – mondta Emily Metz, az American Egg Board elnök-vezérigazgatója a today.com-nak.

Az USDA arról számolt be, hogy még akkor is, ha a vásárlók 2023 elején “a frissen választott egészségesebb életmóddal kapcsolatos elhatározásaikat támogatják, és a tojás továbbra is népszerű”, a tojás iránti kereslet az ünnepek alatt látott szintekről kezd “lassan mérséklődni”. Mégis, időbe fog telni, amíg a tojás ára a boltokban újra csökken – figyelmeztetett az ügynökség.

Grocery Dive

Kapcsolódó cikkeink