FMI: A vásárlók 57%-a a nagy láncok üzleteiben vásárol friss zöldséget-gyümölcsök

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 26. 09:07

Míg a hagyományos élelmiszerüzletek még mindig a fogyasztók által leginkább kedvelt helynek számítanak a terményvásárlásban, az alacsony árszínvonalon dolgozó kiskereskedők jelentős növekedést értek el a kategóriában.

Az FMI legfrissebb Power of Produce jelentése szerint a továbbra is a vásárlóerő csökkenésével küzdő fogyasztók az olcsó árakat kínáló üzletformátumokat részesítik előnyben.

A vásárlók átlagosan két-három különböző csatornában vásárolnak, ami aláhúzza a friss zöldségre és gyümölcsre költött összegek szétaprózódását állapította meg az FMI jelentésében.

Bár a fogyasztók élelmiszerekre fordított kiadásaiból a szupermarketek részesednek a legnagyobb mértékben, 2020 és 2023 között 1,5 milliárd dollárt veszítettek a kategória forgalmából. Ugyanebben az időszakban a tömegkereskedők és a szupercenterek dollárban kifejezett forgalma nőtt, az FMI által idézett Circana adatok szerint.

Az FMI szerint a megkérdezett friss terményeket online vásárlók aránya 37%-ra esett vissza 2024-ben, miután 2020-ban 64%-ra ugrott, majd 2022-ben és 2023-ban stabilan 46%-on maradt.

A jelenleg online vásárlók „meglehetősen elkötelezettek” az online csatorna iránt, 78%-uk azt mondta, hogy továbbra is így fog vásárolni – jegyezte meg az FMI.

Az amerikai kereskedelmi szövetség hozzátette, hogy a magas jövedelmű vásárlók élelmiszert a legnagyobb valószínűséggel online vásárolnak, és nagyobb gyakorisággal fogyasztanak friss gyümölcsöt és zöldséget.

Függetlenül attól, hogy a fogyasztók melyik csatornában vásárolnak friss terményeket, a kategória értékét az áru frissessége és megjelenése éppúgy meghatározza, mint az ár. Mivel a termékeladások több mint 97%-a az üzletben történik, az FMI arra ösztönzi a kiskereskedőket, hogy hangsúlyozzák a helyben termesztett és a szezonális termékeket, a kóstolási lehetőségeket és a nagy kiszerelésű választék elérhetőségét.

Grocery Dive

Kapcsolódó cikkeink