FM: hat tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 29. 11:03

Néhány héten belül több mint 6 tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába – mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerdán Budapesten a Duna parton, a haltelepítési akció első állomásán.

kecsege

Bitay Márton, a Nemzetközi Duna nap szakmai konferenciát követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a dunai haltelepítési program első állomásán 600 kilogramm kecsegét engedtek a folyóba. Hozzátette: a programot a kormány több mint 60 millió forinttal támogatta. A kecsege mellett széles kárászt is telepítenek, nem a folyókba, hanem mocsaras, nádas területeken fekvő élővizekbe.

Az őshonos halfajták telepítésére az ökoszisztéma gyengülése miatt van szükség, a haltelepítések hozzájárulnak az egyedi fajták fenntartásához és az élővizek biodiverzitásának megőrzéséhez – fogalmazott az államtitkár.

Bitay Márton elmondta: a kormány célja, hogy a halfogyasztás a mindennapi étkezés része legyen, emellett támogatja, hogy hal a prémium kategóriájú fogások között is helyet kapjon. Példaként említette a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyt, ahol a résztvevőknek az egyik fogás elkészítéséhez kecsegét kellett felhasználniuk. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink