Csökken a halfogyasztás, növekszenek az árak
Az extrém időjárási körülmények és a csökkenő halfogyasztás komoly kihívások elé állítja a hazai halászati ágazatot. A halastavakban oxigénhiány, iszapgáz-felszabadulás és a halevő ragadozók jelenléte okoz jelentős halpusztulást, míg a kereslet visszaesése tovább rontja a helyzetet. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a halastavakban a vízhiány és az extrém hőség miatt a halpusztulás mértéke idén sokkal nagyobb, mint egy normál évben.

Magyarországon a hal- és gyümölcsfogyasztás jóval az európai átlag alatt van
Kritikus állapotban a halastavak
A halastavakban kialakult helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a víz hőmérséklete a felső rétegekben hetek óta 30 Celsius-fok körül alakul, a párolgás pedig naponta két centiméter vizet veszít. Az aszályos időszakban a halastavak a legnagyobb terhelést szenvedik el, hiszen egy hektáron 600-800 kilogramm hal él, szemben a Dunán és a Balatonon található 30-40 kilogrammos halmennyiséggel. A vízhiány mellett a halevő állatok, mint a vidrák és gémek is nagy károkat okoznak, mivel a kiszáradt vízfolyások miatt a halastavaknál csoportosulnak.
Csökkenő halfogyasztás és nyomott Árak
Az elmúlt években a halfogyasztás növekedéséről lehetett beszámolni, de idén a jelek szerint visszaesett a kereslet. A kereskedők, akik korábban heti 300-400 kilogramm halat vásároltak, most csak 250 kilogrammra tartanak igényt. A fogyasztók az olcsóbb termékeket keresik, ami tovább rontja a halászok helyzetét. Lévai Ferenc szerint Magyarországon a hal- és gyümölcsfogyasztás jóval az európai átlag alatt van, ami népegészségügyi problémát is jelent, hiszen az alacsony halfogyasztás hozzájárulhat a keringési betegségek és a túlsúly növekedéséhez.
A karácsonyi szezon jelentősége
A tógazdaságok számára kiemelkedően fontos a karácsonyi szezon, mivel az éves hazai halfogyasztás mintegy 60 százaléka ebben az időszakban realizálódik. Tavaly karácsonykor még megfelelő volt a halforgalom, de idén az export, a horgászat és a hazai piac igényeinek kielégítése komoly kihívást jelent a csökkenő haltermés miatt. A szakemberek szerint a magyar haltermelés idén akár 20-30 százalékkal is elmaradhat a szokásos éves 15-16 ezer tonnás mennyiségtől.
A halászati ágazat jövője szempontjából elengedhetetlen lenne a hosszú távú vízgazdálkodási politika kidolgozása, vízvisszatartó duzzasztók és tározóterek építése, valamint a halastavak rendszeres kotrása. Ezen intézkedések nélkül a halgazdálkodás és a hazai halfogyasztás további nehézségekkel nézhet szembe.
Kapcsolódó cikkeink
Rekordév a halgazdaságokban – de még mindig kevés halat eszünk
A 2024-es év kiemelkedően sikeres volt a magyar haltermelés számára:…
Tovább olvasom >Halak a karácsonyi asztalon: így készülnek az áruházláncok az ünnepekre
A karácsony közeledtével a halételek elengedhetetlen részei a magyar családok…
Tovább olvasom >Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be…
Tovább olvasom >További cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global…
Tovább olvasom >Így változnak a gyógyszerárak: árkorlátozást vezetett be a kormány
Július 1-jétől életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyszerekre vonatkozó árkorlátozása,…
Tovább olvasom >