Ferencesek főztje – Szakácskönyvbemutató az MKVM-ben

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 12. 12. 08:55

Az 1690-es évekből, Csíksomlyóról származó szakácskönyv bemutatójára várja az érdeklődőket a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum december 16-án pénteken, 16:00 órakor.

Könyvként és szakácskönyvként egyaránt érdekes

Milyen étel készülhet tyukmonyból? Eszik vagy isszák a szerdéket? Miért kellett megtrágyázni a mézes borba áztatott kenyeret? Az erdélyi–székelyföldi étkezési kultúra, akárcsak nyelvünk, rengeteget változott az évszázadok alatt: egyrészt sokat gazdagodott, másrészt viszont ‒ ezzel párhuzamosan ‒ számos eleme kifakult vagy teljesen eltűnt. De izgalmas kérdés marad, hogy vajon milyen ízeket élveztek 300 évvel ezelőtti őseink.

 

A szerkesztők kiválasztottak néhány híján hatvan ételt abból a felbecsülhetetlen értékű kéziratból, amelynek rejtelmeiről a bevezető tanulmány szól, receptjeiket három kalandvágyó szakács kísérletei nyomán a mai olvasó számára is használhatóvá tették, a kóstolható végeredményt pedig képeken is megmutatják.
Beszélgetőpartnerek: Saly Noémi és Gyarmati Zsolt a könyv szerkesztői, valamint Demeter László, a Tortoma Kiadó igazgatója

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
A belépés díjtalan.

 

Kapcsolódó cikkeink