Fenntartható alternatíva a tojásfehérjékre

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2022. 01. 18. 08:50

A tojásfehérje fontos szereplője az élelmiszeriparnak, mivel számos termékben fehérje-összetevőként jelenik meg. 2020-ban 1.6 millió tonna tojásfehérjét használtak fel az élelmiszer-kereskedelemben, gyakran por formájában.

Ennek azonban jelentős környezeti hatása van. Erre a problémára nemrég a Helsinki Egyetem kutatói kínáltak jó megoldást.

A kutatók a sejtszintű mezőgazdaság módszerét alkalmazták, hogy ovalbumint állítsanak elő, ami nem más, mint tojásfehérjében található protein. A szakemberek a Trichoderma reesei nevű gombába helyezték az ovalbumin tervét hordozó gént. Ezt követően a gomba létrehozta a proteint, amelyet kinyertek belőle, koncentrátumot hoztak létre, majd kiszárították.

A tesztelés során kiderült, hogy a mesterségesen előállított tojásfehérje-protein nagyon sok, az „eredeti” ovalbuminnal megegyező tulajdonsággal bírt, például épp úgy fel lehetett verni, mint a csirkéből származó tojások fehérjét. Ráadásul a laborban előállított ovalbumin sokkal fenntarthatóbbnak bizonyult, hiszen töredéke az állatoktól származó tojások előállítási költségének, összehasonlíthatatlanul kevesebb területet igényel, és az üvegházhatású gázok kibocsájtása is lényegesen kevesebb.

Springwise

Kapcsolódó cikkeink