Fenntartható alternatíva a tojásfehérjékre
A tojásfehérje fontos szereplője az élelmiszeriparnak, mivel számos termékben fehérje-összetevőként jelenik meg. 2020-ban 1.6 millió tonna tojásfehérjét használtak fel az élelmiszer-kereskedelemben, gyakran por formájában.
Ennek azonban jelentős környezeti hatása van. Erre a problémára nemrég a Helsinki Egyetem kutatói kínáltak jó megoldást.
A kutatók a sejtszintű mezőgazdaság módszerét alkalmazták, hogy ovalbumint állítsanak elő, ami nem más, mint tojásfehérjében található protein. A szakemberek a Trichoderma reesei nevű gombába helyezték az ovalbumin tervét hordozó gént. Ezt követően a gomba létrehozta a proteint, amelyet kinyertek belőle, koncentrátumot hoztak létre, majd kiszárították.
A tesztelés során kiderült, hogy a mesterségesen előállított tojásfehérje-protein nagyon sok, az „eredeti” ovalbuminnal megegyező tulajdonsággal bírt, például épp úgy fel lehetett verni, mint a csirkéből származó tojások fehérjét. Ráadásul a laborban előállított ovalbumin sokkal fenntarthatóbbnak bizonyult, hiszen töredéke az állatoktól származó tojások előállítási költségének, összehasonlíthatatlanul kevesebb területet igényel, és az üvegházhatású gázok kibocsájtása is lényegesen kevesebb.
Springwise
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóbb sörök – A nap képe
Sörök nem szabványos, frissként nem eladható gyümölcsökből.
Tovább olvasom >6-os pakk, 2024 – A nap képe
A kanadai sziklagleccserből származó Rök víz arculatához a fenntarthatóság gondolata…
Tovább olvasom >Falevélből van a tányérkája – A nap videója
Szertejük a fák leveléből készülő tányérok ötletét: látványos, kalandos, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >