Fenntartható alternatíva a tojásfehérjékre
A tojásfehérje fontos szereplője az élelmiszeriparnak, mivel számos termékben fehérje-összetevőként jelenik meg. 2020-ban 1.6 millió tonna tojásfehérjét használtak fel az élelmiszer-kereskedelemben, gyakran por formájában.
Ennek azonban jelentős környezeti hatása van. Erre a problémára nemrég a Helsinki Egyetem kutatói kínáltak jó megoldást.
A kutatók a sejtszintű mezőgazdaság módszerét alkalmazták, hogy ovalbumint állítsanak elő, ami nem más, mint tojásfehérjében található protein. A szakemberek a Trichoderma reesei nevű gombába helyezték az ovalbumin tervét hordozó gént. Ezt követően a gomba létrehozta a proteint, amelyet kinyertek belőle, koncentrátumot hoztak létre, majd kiszárították.
A tesztelés során kiderült, hogy a mesterségesen előállított tojásfehérje-protein nagyon sok, az „eredeti” ovalbuminnal megegyező tulajdonsággal bírt, például épp úgy fel lehetett verni, mint a csirkéből származó tojások fehérjét. Ráadásul a laborban előállított ovalbumin sokkal fenntarthatóbbnak bizonyult, hiszen töredéke az állatoktól származó tojások előállítási költségének, összehasonlíthatatlanul kevesebb területet igényel, és az üvegházhatású gázok kibocsájtása is lényegesen kevesebb.
Springwise
Kapcsolódó cikkeink
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő uniós program indult Szegeden
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő, 2,5 millió eurós (mintegy egymilliárd…
Tovább olvasom >Fenntarthatóbb sörök – A nap képe
Sörök nem szabványos, frissként nem eladható gyümölcsökből.
Tovább olvasom >6-os pakk, 2024 – A nap képe
A kanadai sziklagleccserből származó Rök víz arculatához a fenntarthatóság gondolata…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >