Fenntartható alternatíva a tojásfehérjékre
A tojásfehérje fontos szereplője az élelmiszeriparnak, mivel számos termékben fehérje-összetevőként jelenik meg. 2020-ban 1.6 millió tonna tojásfehérjét használtak fel az élelmiszer-kereskedelemben, gyakran por formájában.
Ennek azonban jelentős környezeti hatása van. Erre a problémára nemrég a Helsinki Egyetem kutatói kínáltak jó megoldást.
A kutatók a sejtszintű mezőgazdaság módszerét alkalmazták, hogy ovalbumint állítsanak elő, ami nem más, mint tojásfehérjében található protein. A szakemberek a Trichoderma reesei nevű gombába helyezték az ovalbumin tervét hordozó gént. Ezt követően a gomba létrehozta a proteint, amelyet kinyertek belőle, koncentrátumot hoztak létre, majd kiszárították.
A tesztelés során kiderült, hogy a mesterségesen előállított tojásfehérje-protein nagyon sok, az „eredeti” ovalbuminnal megegyező tulajdonsággal bírt, például épp úgy fel lehetett verni, mint a csirkéből származó tojások fehérjét. Ráadásul a laborban előállított ovalbumin sokkal fenntarthatóbbnak bizonyult, hiszen töredéke az állatoktól származó tojások előállítási költségének, összehasonlíthatatlanul kevesebb területet igényel, és az üvegházhatású gázok kibocsájtása is lényegesen kevesebb.
Springwise
Kapcsolódó cikkeink
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő uniós program indult Szegeden
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő, 2,5 millió eurós (mintegy egymilliárd…
Tovább olvasom >Fenntarthatóbb sörök – A nap képe
Sörök nem szabványos, frissként nem eladható gyümölcsökből.
Tovább olvasom >6-os pakk, 2024 – A nap képe
A kanadai sziklagleccserből származó Rök víz arculatához a fenntarthatóság gondolata…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >KSH: 2025 első negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált a 2024. első negyedévihez képest
Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2025 első negyedévében a nyers…
Tovább olvasom >Vegyszerkoktél a tányéron: riasztó adatok az európai élelmiszerek szennyezettségéről
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) friss jelentése szerint az európai…
Tovább olvasom >