Félúton a zöld energiáért

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 05. 00:00

A 27 tagállamot tömörítő Európai Unióban 2008-ban 0,6 %-kal nőtt a megújuló energiák részesedése az összenergia-használatból. Az EU mindössze félúton jár a 2020-ra vállalt 20 százalékos megújuló energia részarányra történő átállásban.

Az EU megújuló energiákra vonatkozó direktívája eltérő arányt állít fel tagországonként, figyelembe véve a "kiindulási pontot", vagyis az adott állam energiaszektorának fejlettségét és a nemzetgazdaság teljesítőképességét.
Európa képes lehet akár 30 százalékkal is csökkenteni a károsanyag-kibocsátását, ha megtalálja a módját annak, hogy a gazdagabb nyugat-európai területek felől Kelet-Európába csatornázza a regionális forrásokat.
Európa-szerte óriási beruházásokat eszközöltek a szélenergia-szektorban, ám a sok milliárd eurós befektetéseknek addig nem láthatjuk hasznát, amíg a Unió nem lép fel az energiamonopóliumok ellen. Hogy Európában zavartalanul áramolhasson a szélenergia, és az instabil, változó szélviszonyokat kiegyenlíthessék, ahhoz becslések szerint több tucat kapcsolatot kellene kiépíteni az egyes vállalatok és infrastruktúráik között. Az elmúlt évtizedben Dániában és Spanyolországban húzták fel a legtöbb szélerőművet. E két ország energiaigénye közel 50 százalékát képes szélenergiával kielégíteni. Dánia, mivel jól összekötötték a skandináv államokkal, könnyen át tudja adni a megtermelt energiát, ám Spanyolország csak szélenergia-kapacitása 2 százalékát képes kijuttatni az országból.
A megújuló energiák térnyerése természetesen kulcsfontosságú a 2020-ra vállalt 20 százalékos emisszió-csökkentés teljesítéséhez. Az EU vezetése már korábban kilátásba helyezte, hogy a klímavédelem érdekében hajlandó 2020-ra az üvegházgáz-kibocsátás mérséklését nagyobb mértékben, 30 százalékban megszabni, hogy ezzel tovább ösztönözze a "tiszta technológiák" fejlődését – írja a piacesprofit.hu.

Kapcsolódó cikkeink