Fehéredhet az orosz vodkapiac

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 30. 00:00

Dmitrij Medvegyev a napokban váratlan kijelentést tett a orosz vodkapiac védelme érdekében. A legális fogyasztás növelése érdekében minimumárat vezetnének be.

Az elnök tervei szerint a két legnagyobb vodkaelőállító, a Synergy és a Russian Alcohol, valamint a legális fogyasztás elősegítése érdekében minimumárat vezetnének be a vodka esetében. A hirtelenjében vázolt terv szerint az üzletekben egy fél literes palackért legalább 89 kilenc rubelt kellene leszurkolni már januártól.
Egyes felmérések szerint az illegális forgalom így jövő évben 26 százalékkal csökkenne, ami döbbenetes eredmény lenne, mivel ma a fogyasztás közel felét az feketepiac bonyolítja – állítják szakértők.
Az igyekezet nem is véletlen, miután a fogyasztás meghaladja a 2,4 milliárd litert évente. A döntés bevezetésével a legális forgalom 13 százalékkal 549,3 milliárd rubelre, nem kevesebb mint 18,5 milliárd dollárra emelkedne 2010-ben. Elemzők szerint amennyiben valóban érkezik az elnöki segítség a vodkapiacnak, akkor az említett két cég tulajdonosai igencsak jól járnak – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink