Fazekas Sándor a halhús áfáját is csökkentené
A földművelésügyi miniszter a halhús áfájának csökkentését is indokoltnak tartaná.
Fazekas Sándor a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. pénteki évértékelő rendezvényén hangsúlyozta, hogy más termékekhez hasonlóan a halhús áfáját is célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni, hogy a hal ne legyen aránytalanul drága a sertés-és a baromfihúshoz képest.
A kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel, jelentette be és remélte, hogy az ágazat fehéredése érdekében is sikerül megoldást találni.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a Tisza-tó Magyarország vezető ökoturisztikai célpontja, amely elképzelhetetlen a horgászat, a természetjárás, a turizmus, a termálfürdők nélkül és fontos a térség, az egész ország szempontjából. „Mintaszerű, ami a Tisza-tavon történik, sok együttműködő partner odafigyelése is testet ölt ebben” – ismerte el a Sporthorgász Kft. munkáját. Említést tett a vízügyi jellegű munkákról, útfelújításokról, kerékpárút-fejlesztésekről, és felidézte, hogy hamarosan átadják Tiszafüreden az ország legnagyobb kerékpáros centrumát.
Hozzátette, hogy a Földművelésügyi Minisztérium is fontos partnernek tartja a kft.-t. A halgazdálkodásból származó állami bevételből, mintegy 620 millió forint felhasználására nyílik lehetőség a Tisza-tó térségében.
A teendők között példaként említette a jelentős károkat okozó kárókatonák gyérítésére vonatkozó erőfeszítéseket, amelynek köszönhetően az állomány létszámát 25 százalékkal sikerült csökkenteni tavaly.
Jelezte, szükség van a 100 millió forintos tiszai halélőhely-fejlesztési programhoz hasonló további programokra. Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok táborának gyarapítására, ezt a célt szolgálja a Tiszai-Pecasuli program.
A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a nagykunsági birs-és szilvapálinka mint földrajzi eredetvédett termék levédése folyamatban van és elindult a tiszai halászlé hungarikummá jelölése.
Hegedüs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Tisza-tó területe a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek 4,1 százalékát teszi ki, ahol az ország horgászfogásának 10,95 százaléka realizálódott 2014-ben, és kiemelte, hogy horgászturisztikai birodalmat szeretnének létrehozni a Tisza-tavon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >Karácsonykor nem drágul a hal Magyarországon – a nyári hőség ellenére sincs gond az ellátással
A nyári kánikula és az emelkedő gabonaárak ellenére jó hírek…
Tovább olvasom >A magas minőség idén is biztosított a karácsonyi halkínálatban
Az időjárás idén sem könnyítette meg a hazai haltermelő gazdaságok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity Outlook 2025: Új utakon a részvények
Így 2025 felé közeledve kijelenthetjük, hogy a makro- és monetáris…
Tovább olvasom >ESG – a fenntarthatósági szabványokról jogi szemmel
2023 decembere óta számos jogszabály látott napvilágot az ESG-részletszabályokról, amelyben…
Tovább olvasom >Felkészülten keresik a legjobb akciókat a vásárlók – EY karácsonyi felmérés
A vásárlók többsége kifejezetten keresi és várja az ünnepi leárazásokat…
Tovább olvasom >