Magazin: Farm to Fork: egészségesebb élelmiszert ígérnek
Az Európai Parlament úgy döntött, átalakítja az Európai Unió élelmiszerrendszerét. A cél az egészségesebb élelem termelése, az élelmiszer-biztonság garantálása, a gazdálkodók bevételeinek megfelelő szintre emelése és a mezőgazdaság környezeti lábnyomának csökkentése.
Szerző: Gyarmati Orsolya
Az Európai Parlament üdvözli a Termőföldtől az asztalig (Farm to Fork) stratégiát, és hangsúlyozza a fenntartható és egészséges élelmiszerek termelésének fontosságát annak érdekében, hogy ezáltal elérhetővé váljanak a Green Deal (zöld megállapodás – a szerk.) által kitűzött célok, amelyek többek között a klíma, a biodiverzitás, a zéró szennyezés és a közegészségügy területeire vonatkoznak.
Szabályokkal a fenntarthatóságért
Az Európai Parlament képviselői kiemelték annak szükségességét, hogy az élelmiszer-ellátási lánc minden egyes lépésében hangsúlyozottan jelen legyen a fenntarthatóság. A képviselők aláhúzták: ebben a folyamatban a gazdáktól a fogyasztókig mindenkinek komoly szerepe van.
Annak érdekében, hogy biztosítható legyen a gazdák profitból való megfelelő részesedése a fenntartható módon termesztett élelmiszerből, a képviselők azt szeretnék, ha az Európai Bizottság még nagyobb nyomást gyakorolna, hogy megerősítse a gazdák pozícióját az ellátási láncban.
Ami az egészséges ételeket illeti, azt szeretnék, ha az Unióban mindenhol kötelezővé tennék az élelmiszer-csomagolás elülső felén feltüntetett tápanyagcímkét. Fontosnak tartják továbbá a magas só-, cukor- és zsírtartalom veszélyeinek kommunikálását.
A beporzók védelme és a rovarirtók kapcsán a képviselők utóbbiak elfogadási folyamatának javítását és alkalmazásuk folyamatos monitorozását kérik a beporzók és a biodiverzitás védelme érdekében. Elvárásként fogalmazódott meg továbbá a rovarirtók folyamatosan csökkenő arányú alkalmazása is, amelyet a tagállamoknak be kell építeniük CAP (Közös Agrárpolitika – a szerk.) stratégiai terveikbe.
Föld, állat, termény – kímélés minden szinten
Az EP által összeállított „Fit for 55 in 2030” nevű csomag szabályozza a mezőgazdaságból és a hozzá kapcsolható földhasználatból származó kibocsájtásokat. Ide tartozik a szigorú kritériumok felállítása a biomassza-alapú megújuló energia kapcsán. A csomag nagy hangsúlyt helyez a természetes karbonelnyelők helyreállítására és javítására is.
Nem kerülhető meg az állatjólét kérdése sem: ez ügyben az EP közös, tudományos alapú indikátorok megalkotását sürgeti egy erősebb, pánuniós harmonizáció érdekében. A képviselők szerint a jelenlegi EU-s jogszabályozást fontos lenne felülvizsgálni, és ahol szükséges, változtatni rajta; fokozatosan be kell szüntetni a ketreces tartást, végül a nem az EU-ból származó állati termékeket kizárólag abban az esetben lehetne beengedni az EU-ba, ha azok megfelelnek az uniós standardoknak.
A javaslatcsomag részét képezi az organikus gazdálkodás rendezése is: 2030-ra az európai uniós organikus földterületek arányát növelni kell.
Segíteni kell a gazdákat az átállásban
A szavazást követően Herbert Dorfmann (EPP, Olaszország), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Tanács tagja úgy fogalmazott: „A fenntarthatóbb mezőgazdaságért vállalt felelősség a gazdálkodók és fogyasztók közös erőfeszítése kell hogy legyen. Gazdáink már most is nagyszerű munkát végeznek, így, amikor – jogosan – azt kérjük tőlük, hogy csökkentsék tovább a rovarirtók, a műtrágya és az antibiotikumok használatát, támogatnunk kell őket annak érdekében, hogy a termelés ne kerüljön az EU-n kívülre.”
Anja Hazekamp (The Left, Hollandia), a Környezeti, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagja elmondta: „A jelenlegi EU-szabályozás a környezetre káros gazdálkodási modelleket működtet, kikövezve ezzel az utat a nem fenntartható termékek importjának. Mi konkrét intézkedéseket javaslunk annak érdekében, hogy az intenzív állattartás és a rovarirtók erőteljes használatával fémjelzett monokultúrás gazdálkodás helyett a helyi élelmiszer-termelést támogassuk.” //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >