Farm 2 Fork Stratégia: EFSA tudományos vélemény a sertéstartás állatjóléti körülményeiről

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 08. 17. 10:41

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2022. augusztus 10-én publikálta tudományos véleményét az Európában haszonállatként tartott sertések jelenlegi állatjóléti körülményeire vonatkozóan.

Fontos az állatjólléti szabályok betartása

Ez a tanulmány az első abban az állatjóléttel foglalkozó vizsgálat-sorozatban, amelyeket az elkövetkező hónapokban a Farm 2 Fork stratégia megvalósításának keretében végez majd el az EFSA. A sertésekre vonatkozó dokumentumban az Európai Unióban alkalmazott legjellemzőbb tartási rendszerekre vonatkozóan szerepelnek javaslatok.

A vélemény 16 olyan állatjóléti következményt ír le, amelyek az EFSA szakértői szerint nagyon lényegesek a súlyosságuk, időtartamuk, vagy előfordulásuk gyakorisága miatt. Ezek közé tartozik a mozgás korlátozása, a csoport, a meleg és a hideg által okozott stressz, az elhúzódó éhség vagy a szomjúság. 

Az EFSA véleményében megfogalmazza, hogy melyek azok az intézkedések, amelyeket meg kellene valósítani ahhoz, hogy megelőzzék vagy korrigálják ezeket a helyzeteket és egyszersmind felszámolják a nagyon súlyos állatjóléti következményeket is. Az EFSA szakértői jó néhány részletes ajánlást is megfogalmaznak, például meghatározzák a haszonállatként tartott sertések jólétével kapcsolatos, az „End the Cage Age” (a haszonállatok ketreces tartásának befejezését kérő) európai állampolgári kezdeményezésben is szereplő, specifikus kérdések megválaszolásához szükséges mennyiségi és minőségi kritériumokat. A farokrágással kapcsolatos javaslatok mellett témaként szerepel még a véleményben többek között a rendelkezésre álló hely, a dúsító anyagok, az elválasztás és a csonkítás gyakorlata. 

Ez tehát az első, az Európai Bizottság által a Farm 2 For stratégia megvalósítása érdekében kért, az  állatjóléti intézkedésekre vonatkozó uniós szabályozás felülvizsgálatát előkészítő, tudományos EFSA vélemény. (Az állatjólétre vonatkozó, uniós jogszabály-tervezet bemutatása 2023 második felében várható.)

A sertéstartás állatjóléti körülményeit boncolgató, most publikált vizsgálat ismertetése és az állatok szállítására vonatkozó, készülő munka bemutatása céljából, az EFSA 2022. szeptember 26-án nyilvános rendezvényt tart, amelyen kérdések feltevésére is lehetőséget biztosítanak a résztvevők számára. Ezzel kapcsolatban további tájékoztatás és regisztrációs lehetőség itt található. 

EFSA

Kapcsolódó cikkeink