FAO: hat éves mélyponton az élelmiszerárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 07. 11:50

Hat éve nem volt ilyen alacsony az alapvető élelmiszerek-árindexe – írja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) elemzése alapján az agrarszektor.hu. A visszaesést elsősorban a tejtermékek és növényi olajok árának csökkenése okozta, míg a cukor és a gabonafélék ára drágult, a húsoké pedig nem változott.

tej_uj

Az utóbbi hat évben nem tapasztalt mélységet ért el az élelmiszerek-árindexe. A június utáni, egy százalékos csökkenéssel az árindex júliusban 164,6 pontos átlagon zárt, amely 19,4 százalékkal alacsonyabb 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A FAO elemzése szerint a csökkenést a tejtermékek és növényi olajok árának visszaesése okozta, a cukor és a gabonafélék ára ugyanakkor nőtt, a hús ára pedig nem változott.

Júliusban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal csökkent, főként a Kínában, Közel-Keleten és Észak-Afrikában jelentkező visszafogott kereslet és az uniós kvóta eltörlése miatt felhalmozódott európai készletek miatt. A növényi olajoknál hasonló mozgást figyeltek meg: az árak 5,5 százalékot zuhantak és 2009 júliusa óta nem voltak ilyen alacsonyan. Dél-Ázsiában ugyanis a növekvő pálmaolaj-előállítás és a csökkenő szójaolaj ár a lassuló exporttal együtt nyomás alatt tartja a nemzetközi piacokat.

A szemes termények ára ezzel szemben 2 százalékkal nőtt júniushoz viszonyítva, miközben ez 10,1 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az emelkedés május óta tart az európai és az észak-amerikai kedvezőtlen időjárás után drágább búza és kukorica miatt, a rizsnél tapasztalt csökkenés ellenére is.

A FAO cukorárindex 2,5 százalékkal zárt magasabban júliusban. A szervezet szerint a drágulás oka, hogy Brazília legfontosabb termőterületein nem alakultak megfelelően az aratási körülmények.

A húsoknál ugyanakkor nem tapasztaltak változást. A nemzetközi kereskedelemben magasabb áron jegyzik a marhahúst, de ezt ellensúlyozta a sertés-, juh- és kecskefélék kedvezőbb ára a baromfiknál tapasztalt stagnálás mellett. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink