Ezt az élelmiszert lopják el a legtöbbször

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 03. 24. 11:22

Ha az első tipped a csokoládé vagy az alkohol lenne, gondold újra – bár ezek is előkelő helyen végeztek a listán, valójában a legtöbbet nem ezeket nyúlják le az élelmiszerboltokból – írja a nosalty.hu.

 


A sajt óriási üzlet világszerte: a Dairy Industries International szerint a globális sajtbiznisz nagyjából 114 milliárd dollárosra rúgott 2019-ben, és azóta is csak növekszik. Ennek fényében nem, de egyébként eléggé meglepő, hogy a leggyakrabban ellopott élelmiszer nem a csokoládé vagy az alkohol, amire az ember rögtön asszociálna, hanem a sajt:

az évente legyártott sajttermékek mintegy 4 százalékát ellopják.

A brit Kiskereskedelmi Kutatóközpont adatai szerint 1187 vállalat 43 országban található 250 ezer üzletének vizsgálata után egyértelműen kijelenthető, hogy a sajt lekörözi a friss húst, a csokoládét, az alkoholt, a tengeri herkentyűket és a babatápszert is, amelyek mind felkerültek a legtöbbször lopott élelmiszerek listájára.

Ennél még érdekesebb, hogy nem mezei, sima lopásokról van szó: otthoni használat helyett ez a 4 százalék a fekete piacra kerül, ahol a tolvajok éttermeknek, üzleteknek értékesítik tovább a szajrét.

Ha valaki azt hinné, hogy aprópénzről beszélünk ilyenkor, nagyot téved: az egyik legnagyobb port kavart sajtrablás két évig zajlott rendszeresen 2014 és 2016 között az olasz Reggio Emilia tartományban, ez alatt az idő alatt összesen nagyjából 7 millió dollárnyi parmezánsajtot tulajdonítottak el tolvajok. A sajtkorongok közül néhány akár 500 dolláros, vagyis 150 ezer forintos áron is elkelt. Több mint 14 ezer korongnak kélt lába két év alatt, aminek leginkább a kisüzemi kézműves sajtkészítők látták a kárát.

AZ ELLOPOTT SAJTOK 4 SZÁZALÉKA A FEKETE PIACRA KERÜL
A nagypályás sajtkészítők sincsenek azonban biztonságban: 2019-ben két kaliforniai férfit tartóztattak le azért, mert 50 ezer dollárnyi összegnek megfelelő mozzarellát loptak el. A megkárosított a Leprino Foods nagyvállalat volt.

Világszinten egyébként a csehek a legnagyobb sajtfogyasztók, egy átlagos ember évente az országban több mint 60 kilogramm sajtot eszik meg. (nosalty.hu,
Stuth-Nagy Niki)

Kapcsolódó cikkeink