Ez volt 2018!

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 31. 09:49

Horváth Ferenc, az Ipartestület elnöke decemberben témakörönként összefoglalta a tavalyi év legfontosabb eredményeit – értékelésének legfontosabb elemeit adjuk közre az alábbiakban.

Székház

Horváth Ferenc
elnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Testülete

Székházunk építése lassan a végéhez közeledik – végre méltó körülmények között dolgozhatnak majd a tetemes adminisztrációt intéző munkatársaink, és a tervezett tanüzem továbbképzésekre, termékbemutatókra is alkalmas lesz.

Oktatás-képzés

Szakmai napjainkon új technológiákat, új alapanyagokat, érdekes recepteket mutatnak be tagjaink, esetenként felkért cukrászok, szponzoraink, és itt lehet elsőként információt szerezni a gazdasági változásokról, élelmiszer-biztonsági szabályokról is. A Kézműves Cukrászatért Alapítvány tanfolyamain számos témában kínálunk tagjainknak lehetőséget az önképzésre. Denis Matyasy mesterkurzusain az új francia trendeket ismerhettük meg. Tagjaink közül egyre többen tartanak professzionális kurzusokat, nyitják meg műhelyüket, vagy látogatnak el más kollégákhoz tapasztalatcserére.

Jelen vagyunk a szakképzés átalakításának a területén is; több bizottságban, szervezetben is feladatot vállalunk. Mindennapi munkánkat jelentősen nehezíti a szakemberhiány.

Pályázatok

Sok pályázaton vettünk sikerrel részt. A Határtalan Édességek rendezvény visszanyúlt a régi, népi süteménykultúrához: érdekes, még számomra is ismeretlen sütemények mustrája volt. Több kollégát vártam erre a rendezvényre, hiszen nekik szerveztük.

A sweeTEN projektünk fő célja egy „Tehetségpont” létrehozása, tehetséges fiatalokat támogatunk az önfejlesztésben. Az NTP négy fiatal patronáltja is a mi ajánlásunkkal jutott ki külföldre, pályázati támogatással.

Az Édes Kiegyezés projekt átnyúlt erre az évre is.

A Tempus Közalapítvány által kezelt Erasmus+ mobilitási programunkban – amely „renaissance” címmel fut – idáig 64 kolléga utazott külföldre. Csökkentett költségvetéssel ugyan, de 2019-ben is lesz lehetőség a program folytatására.

Rendezvények

Legnagyobb rendezvényeink a fagylaltverseny és a Magyarország tortája verseny voltak.

A közgyűlésnek is Szeged adott otthont, idén rekordszámú kolléga mulatott együtt. Juniálisunk, mint mindig, Lajosmizsén került lebonyolításra.

Az MKVM ad helyet a folyamatos teltházzal futó Kortárs Cukrászat rendezvényünknek, immár negyedik éve.

Versenyek

Tagjaink idén is részt vettek nemzetközi versenyeken. Ide sorolnám a Gelato World Tour által szervezett fagylaltversenyeket, a luxemburgi, erfurti megmérettetéseket. Itthon a nagy cukrászati felvonuláson, a Farsang kupán is ott voltak a cukrászok, de találkozhattunk velük a Pelikán kupán is – nemcsak a zsűriben, de a versenyben is. Szakiskolai versenyeken számtalanszor vállaltunk szerepet a zsűriben.

Jelentős esemény az SZKT verseny, ahol szintén az Ipartestület tagjai a fő ítészek. Itt rálátásunk van arra is, hogy hol tart a szakképzés, milyen utánpótlást várhatunk. Innen került ki a Wordskill verseny indulója is.

Hagyományőrzés, értékteremtés

A Határtalan Édességek rendezvényről a fentiekben említést tettem, de ugyanilyen fontos Lajosmizsén az évente rendezett Grillázsfesztivál, amely egyébként a megyei értéktárba is bekerült. A Rákóczi túrós ugyancsak megyei értéktárba került. Azt hiszem, elérkezett az idő arra, hogy a magyar cukrászatot mint hungarikumot kezdjük el kezelni.

Megjelent a Magyar cukrászdák és kávéházak kiadvány, amely anyagainak összegyűjtéséhez az Ipartestület és Vojtek Éva nyújtott segítséget. A vásárlók az utóbbi évek legátfogóbb szakmai kiadványát, olvasmányos kordokumentációt tarthatnak kezükben.

Nemzetközi kapcsolatok építése

Idén 10 olasz diák mobilitási programját koordinálta az Ipartestület, feladatunk volt a teljes munkaterv összeállítása, a mento­rálás és a szabadidős szakmai programok szervezése, cukrászdalátogatás.

A Mathias Rex tortával, amelynek nagyon jó marketingmunkája eredményeként csatlakozott a Mátyás király emlékévhez, és a Magyarság Háza nagyrendezvények kísérő desszertje volt, novemberben ez a torta Bécsbe is eljutott.

A mobilitási programok segítettek abban, hogy egyre több országban ismerik és partnerként kezelik az Ipartestületet. Ezt bizonyítja, hogy a felkért külföldi előadók szívesen fogadják meghívásunkat kurzusok tartására, és jönnek Budapestre, illetve fogadnak sztázsolásra magyar cukrászokat.

Úgy gondolom, az Ipartestület ebben az évben is mozgalmas évet zárt, örülök, hogy mindez az én szolgálati időm alatt történt. //

Kapcsolódó cikkeink