Ez okozhat komoly problémát a kötelező visszaváltási rendszernél

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 06. 12:05

Januártól kezdve életbe lépett Magyarországon az új visszaváltási rendszer, amely várhatóan drágábbá teszi a boltokban kapható italokat. A rendszer célja a megnövekedett hulladékmennyiség okozta környezetterhelés csökkentése és a körforgásos gazdasági modell felé történő elmozdulás. A teljes élesedés tavasszal várható, miután a gyártóknak március végéig türelmi időt adtak arra, hogy kizárólag visszagyűjthető anyagokat használjanak.

Az egyedi gyártású alkoholos üvegek miatt muszáj lesz szelektíven gyűjteni

Markó Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai igazgatója részletesen beszélt a Pénzcentrumnak arról, hogyan fog működni az új rendszer. Az elsődleges cél az egyszer használatos italcsomagolások hulladékká válásának megakadályozása, valamint ezek visszagyűjtésének és az anyaguk visszavitelének biztosítása. Az intézkedésnek az a szándéka, hogy az italcsomagolásokat ne hulladékként kezeljék, hanem minél tovább az eredeti funkcióban vagy anyagban felhasználják.

Az új rendszer egyik buktatója, hogy szinte teljes körre kiterjed, kivéve a laminált dobozokat és tejtartalmú italcsomagolásokat. Ez lehet probléma, különösen a szeszesitalok csomagolása esetén, ahol egyedi tervezésű és összetételű palackokat használnak. A szakember szerint a gyártók nem fognak változtatni a csomagolásokon kizárólag környezetvédelmi szempontok miatt, és a rendszerbe nem kerülő csomagolásokra továbbra is fenntartják a szelektív gyűjtés rendszerét.

A kézi visszavétel egy másik szempont, amely erősen függ a boltoktól és attól, mennyire tudják bevonni a gyártókat és forgalmazókat a rendszerbe. A kézi visszaváltás helyet és munkaerőt igényel, és az egészségügyi szempontokat is figyelembe kell venni, beleértve a fertőzésveszélyt. Emellett munkaegészségügyi szempontból is gondoskodni kell arról, hogy a dolgozók a kézi átvételt elkülönítve végezzék.

 

Kapcsolódó cikkeink