Évi egymillió tonna kukoricát dolgoz fel a Hungrana
A Fejér megyei Szabadegyházán felavatták Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemét, amely az élelmiszeripari alapanyagok mellett jelentős mennyiségben bioetanolt is gyárt.
A Hungrana Kft. mintegy százmillió
eurót költött az üzem kapacitásbővítésére,
amely immár napi 3.000 tonna alapanyag feldolgozására
képes, s ezzel a legnagyobb kukoricafeldolgozó
Európában. A Székesfehérvártól
mintegy 25 kilométerre található szabadegyházi
üzemben a kukoricából elsősorban keményítőt,
izocukrot és alkoholokat állítanak elő.
A
brit-amerikai Eaststarch és az osztrák AGRANA-csoport
50-50 százalékos tulajdonában lévő
vállalat technológiai fejlettségi szintje eddig
is az európai élvonalba tartozott, ám a
kapacitásbővítéssel vitathatatlanul
Magyarországon található az ágazat
legfejlettebb üzeme az unióban. Éves szinten a cég
több mint egymillió tonna kukoricát dolgoz fel, s
a 280 főt foglalkoztató vállalat 2008. évi
árbevétele várhatóan eléri a 70
milliárd forintot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >