Év Bejglije verseny 2023

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 26. 10:05

Tavaly év végén immár 4. alkalommal került megrendezésre az Év Bejglije verseny. A hagyományos ünnepi különlegességek ismét a budapesti Zila Kávéházban versenghettek egymással.

A cikk a Trade magazin 2024/2-3. lapszámában olvasható.

A cukrászok versenykedve továbbra is töretlen: idén 51 bejglit neveztek a megmérettetésre.

A verseny idén is nyitott volt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Olyan süteményekkel nevezhettek, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, amelyben a bejgli – pont az ipartestület kezdeményezésére – „védett” termékként szerepel.

Nevezni idén is Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglit fel lehetet vonultatni, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. A dió és mák mellett ilyenek például a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

A zsűri 51 benevezett bejglit kóstolt

Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat, és a neves szaktekintélyekből álló zsűri mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak, hogy a fogyasztók igénye is jelen legyen az értékelésnél.

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval is neveztek a kreatív kollégák. Idén slágernek bizonyult a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörös áfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, sütőtök, tonkabab, sőt, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Az eredmények:

Hagyományos diós:

Év Diós Bejglije: Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Bp.

2: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Bp.

3. Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

Hagyományos mákos:

Év Mákos Bejglije: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd

2. Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna

3. Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Bp.

Ínyenc kategória:

Év Ínyenc Bejglije: Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia Cukrászda, Siófok

2. Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa

3. Földimogyorós füge – Borongics Anett, Süti Butik, Nagykanizsa

Az Adventi pirkadat egy hagyományos bejglitésztával, kardamommal fűszerezett aszalt vörös áfonyás-mandulapralinés töltelékkel készült különlegesség.

A verseny margójára

A bejgli történetének Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője nézett utána. A sütemény eredete többféle hagyományra is visszavezethető. Az biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. Mindenesetre a legerősebb hagyományai Lengyelországban és hazánkban vannak. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen.

A mákos tekercs hazánkban a 19. században terjedt el. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként. A Beigl patkó alakú sütemény volt, amely elsősorban a bécsi zsidóság kedvelt étele volt, és leginkább a pozsonyi kiflire hasonlíthatott, bár a bejgli pozsonyi kiflivel való rokonsága vitatott. //

 

Mint nálunk a bejgli

Andrea Pansa, az ipartestülettel remek kapcsolatot tartó olasz mestercukrász Amalfiból épp decemberben járt Magyarországon. Elmondta, idén a panettone óriási sláger, többszörösét készítik, mint pár éve. Andrea szerint mind e mögött hatalmas marketingmunka van, amelyben minden cukrász és a cukrász szövetség közösen vett részt. Évek kitartó munkája azt eredményezte, hogy ma már szerte a világból keresik ezt a finomságot.

//

Kapcsolódó cikkeink