Év Bejglije verseny 2023
Tavaly év végén immár 4. alkalommal került megrendezésre az Év Bejglije verseny. A hagyományos ünnepi különlegességek ismét a budapesti Zila Kávéházban versenghettek egymással.
A cikk a Trade magazin 2024/2-3. lapszámában olvasható.
A cukrászok versenykedve továbbra is töretlen: idén 51 bejglit neveztek a megmérettetésre.
A verseny idén is nyitott volt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Olyan süteményekkel nevezhettek, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, amelyben a bejgli – pont az ipartestület kezdeményezésére – „védett” termékként szerepel.
Nevezni idén is Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglit fel lehetet vonultatni, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. A dió és mák mellett ilyenek például a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat, és a neves szaktekintélyekből álló zsűri mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak, hogy a fogyasztók igénye is jelen legyen az értékelésnél.
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval is neveztek a kreatív kollégák. Idén slágernek bizonyult a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörös áfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, sütőtök, tonkabab, sőt, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.
Az eredmények:
Hagyományos diós:
Év Diós Bejglije: Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Bp.
2: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Bp.
3. Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
Hagyományos mákos:
Év Mákos Bejglije: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
2. Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
3. Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Bp.
Ínyenc kategória:
Év Ínyenc Bejglije: Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia Cukrászda, Siófok
2. Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa
3. Földimogyorós füge – Borongics Anett, Süti Butik, Nagykanizsa
Az Adventi pirkadat egy hagyományos bejglitésztával, kardamommal fűszerezett aszalt vörös áfonyás-mandulapralinés töltelékkel készült különlegesség.
A verseny margójára
A bejgli történetének Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője nézett utána. A sütemény eredete többféle hagyományra is visszavezethető. Az biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. Mindenesetre a legerősebb hagyományai Lengyelországban és hazánkban vannak. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen.
A mákos tekercs hazánkban a 19. században terjedt el. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként. A Beigl patkó alakú sütemény volt, amely elsősorban a bécsi zsidóság kedvelt étele volt, és leginkább a pozsonyi kiflire hasonlíthatott, bár a bejgli pozsonyi kiflivel való rokonsága vitatott. //
Mint nálunk a bejgli
Andrea Pansa, az ipartestülettel remek kapcsolatot tartó olasz mestercukrász Amalfiból épp decemberben járt Magyarországon. Elmondta, idén a panettone óriási sláger, többszörösét készítik, mint pár éve. Andrea szerint mind e mögött hatalmas marketingmunka van, amelyben minden cukrász és a cukrász szövetség közösen vett részt. Évek kitartó munkája azt eredményezte, hogy ma már szerte a világból keresik ezt a finomságot.
//
Kapcsolódó cikkeink
Az év bejglijei
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg…
Tovább olvasom >Vas vármegyei cukrászdzsembori
Szeptember végén verőfényes napsütés és vendégszerető házigazdák fogadták a háromnapos…
Tovább olvasom >Statisztikák tükrében
Helyzetkép a cukrászdákból – Nehéz szemeszter elé nézhetünk címmel tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >