Európában rekordot dönthet a kukoricaimport

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 17. 11:15

Az USDA elemzői jelentős európai kukoricabehozatalra számítanak idén, amiből az Egyesült Államok csak közvetetten profitálhat – írja az agrarszektor.hu. Európában továbbra is kevés a kukorica, búza és árpa, ezek árversenyéből pedig a tengeri kerül ki győztesen.

Az USDA szeptemberi elemzése pontról pontra elmagyarázza, miért valószínű, hogy Európában idén újabb rekordot dönt a kukorica behozatala.

1. A takarmányozásra használt valamennyi gabonaféle (búza, árpa, zab, kukorica) kevesebb termést hozott az átlagosnál az Európát sújtó aszály miatt. Ráadásul a kukorica termőterülete is csökkent. A búza fekete-tengeri kínálata idén jelentősen zsugorodik.

2. Az állatitermék-előállítás volumene nem csökken, ezért egyre több és több kukoricára van szükség. Ez még az olyan évjáratokban is érezhető, mint amilyen a 2014. évi volt, amikor rekordtermés született gabonafélékből. A kukoricaimport növekedése még ebben a bőséges évjáratban is tetten érhető volt.

3. Amerikában bőséges kukorica- és szójatermésre van kilátás, ami érezhető nyomást gyakorol a globális kukoricaárakra is. Ez versenyképes szinten tartja a tenegeri árát, különösen a búzával és az árpával összehasonlítva, amelyek a regionális hiány miatt sokat drágultak.

Az USDA szakemberei hozzáteszik: Európa kukoricaéhsége elsősorban a regionális beszállítóknak kedvez, azaz Ukrajnának és Szerbiának, illetve Dél-Amerika profitálhat még belőle. Az USA a génmódosított szervezetek tilalma miatt csak korlátozottan fér hozzá az európai piachoz, de a világpiacon általánosan érezhető erősebb kereslet az ottani exportőröknek is kedvezni fog. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink