Euromonitor International: üzleti potenciál rejlik a női egészséget támogató funkcionális élelmiszerekben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 07. 09:18

A nők számára fontos az egészség és holisztikus, hosszú távú megoldásokat keresnek jóllétük megtartásához – állapítja meg az Euromonitor International Women’s Health: Achieving Optimal Wellness Through Nutrition című tanulmányában.

Maria Mascaraque, az Euromonitor International élelmiszer- és táplálkozási részlegének vezetője szerint komoly üzleti lehetőségekkel kecsegtet a nők irányuló növekvő figyelem.

– A menstruáció és a menopauza körüli tabuk megtörése élénkíti a fogyasztói keresletet. Emellett, míg a női egészséget eddig hagyományosan a koncentrált és célzott étrend-kiegészítők támogatták, ma már egyre szélesebb körben elismert a funkcionális élelmiszerekben rejlő potenciál.

– Ezáltal a jótékony összetevők mindennapi étrendbe beépítésével teljessé válhat a nők egészségét támogató holisztikus megközelítés – véli a szakember.

Döntő szerep jut a táplálkozásnak

Mascaraque szerint a táplálkozás nagyban előmozdíthatja a női jóllétet az egyes életkorokban a szükségletek specifikus tápanyagokkal és növényi anyagokkal való akár megelőzési, akár kezelési célú kielégítése révén.

– A nők előnyben részesítik a tiszta címkéket, és kerülik a cukorfogyasztást jellemzően valamennyi korcsoportban. Ez alól kivételt csak a más preferenciákat mutató 60 év felettiek jelentenek, akik elsődlegesen arra törekednek, hogy étrendjüket további tápanyagokkal gazdagítsák.

– A menopauza által potenciálisan érintett 45-59 év közötti nők fokozottan érdeklődnek egyes konkrét összetevők és a tápanyagokat feltüntető címkék iránt. Ez a korcsoport preferálja az egészségügyi problémák természetes módszerekkel – így táplálékkiegészítőkkel és hagyományos megoldásokkal – történő kezelését.
Mascaraque szerint ezzel egyidejűleg e csoport érdeklődése 2020 óta csökkenést mutat a vényköteles gyógyszerek iránt, ami azt jelzi, hogy a funkcionális táplálkozás, például a szójaalapú élelmiszerek és az olyan fitoösztrogén tartalmú növényi anyagok fogyasztása, mint a black cohosh (fürtös poloskavész) és a vörös lóhere segíthet a tünetek enyhítésében.

– A nők egyes életszakaszaiban gyakran alkalmazott egyéb növényi és tápanyagok közé tartozik a szibériai ginzeng és a gyömbér a hormonális egyensúly támogatására a menstruációs ciklus során, valamint a várandósság és a szülés utáni étrendben a folsav, a kalcium és omega-3.

– A terhesség és a menopauza alatti hormonális változások befolyásolják a testsúlyt, ami egy hangsúlyos terület, míg a hormonszint-ingadozások az emésztőrendszeri és metabolikus egészségre hatnak, amire a pre- és a probiotikumok használata lehet előnyös.

Mascaraque kifejtette, hogy a későbbi életkorokban a nők hajlamosabbak az olyan betegségekre is, mint a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi fájdalmak és a kognitív problémák. A kiegyensúlyozott, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és alapvető tápanyagokat tartalmazó étrend segíthet ezek kezelésében. A hormonális tényezők miatt a nőknél gyakrabban előforduló stressz és szorongás esetében enyhülést az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak hozhatnak.

– A legfontosabb cél az e fogyasztói csoportok számára releváns előnyök átlátható kommunikálása, nem pedig az egyes életkorokra utaló túlzásba vitt címkézés.

Az édesanyák egészségének támogatásán túli kiaknázatlan lehetőségek

Mascaraque szerint egyelőre nem állnak rendelkezésre a női egészséget támogató funkcionális élelmiszerek minden életszakaszban. Az erőfeszítések többsége eddig az anyai – ide értve a várandósság és a szülés utáni szakaszt is – egészségre irányult, elsősorban a tejtermékeken, például a tejporokon keresztül. Ennek oka az ebben az életszakaszban jelentkező egyedi táplálkozási szükségletekkel kapcsolatos ismeretek, míg más területek orvosi szempontból nagyrészt feltáratlanok vagy kevéssé kutatottak.

– Holisztikus megközelítés alkalmazható a reproduktív koron túli nők megszólításakor a csontok, a bőr/haj, valamint az emésztés egészségével, a hormonális ingadozásokkal és a testsúlykontrollal kapcsolatos táplálkozási szükségletek kielégítése révén, amelyek mind általános, és gyakran egymással összefüggő problémák.

– A nőket célzó funkcionális élelmiszerek tekintetében az APAC régió áll az élen. A kínai tejipari óriás, a Yili például felnőtt nőkre szabott tejporokat kínál. Ezek között van egy magas vas- és kalciumtartalmú, alacsony zsírtartalmú, probiotikumokkal dúsított tej, valamint egy másik, vörös ginzengkivonatot tartalmazó termékcsalád, amely a szépségre és az energiaszintre gyakorolt előnyöket hangsúlyozza – mondta Mascaraque.

Kapcsolódó cikkeink