Magazin: Erős márkák, erős ízek
Külső tényezőktől függetlenül folyamatosan növekszik a mustárok, majonézek, ketchupok és tormák iránti kereslet. A márkák egyre többféle fűszerezettséget, felhasználási területet mutatnak be a fogyasztóiknak, a csomagolásinnovációk pedig úgy teszik még látványosabbá a termékeket, hogy közben az ökológiai kívánalmaknak is megfelelnek.
Szerző: Szalai László
Járványoktól és szezonoktól függetlenül, folyamatosan és stabilan növekednek a nedves ételízesítők (ketchup, mustár, majonéz), valamint a torma eladásai. A tavalyi első hullám márciusi felhalmozási lázában ez a termékkategória is a bevásárlási listákon szerepelt, így 2020-ban a szokásos húsvéti eladásmegugrás elmaradt – a háztartások addigra bespájzoltak belőlük.
– Idén már nem számítunk olyan kiugró nagybevásárlásokra, mint tavaly az első hullám idején. Közvetlen a húsvét előtti 1-2 hétre várjuk a megnövekedett forgalmat – jelzi Plánk Anita, az Unilever Magyarország Kft. ideation leadje. – Alapvetően erősebb szezon jöhet, mint tavaly, de ez rengeteg tényezőtől függ: milyen korlátozásokat vezetnek be vagy tartanak fent. Például a karácsonykor elmaradt rokonlátogatásokat lehet-e pótolni, ezáltal több ételt fogunk-e készíteni? Több szcenárióval is tervezünk, de egy ilyen turbulensen változó környezetben ez nagy kihívást jelent.
A COVID számos változást és új szokást hozott, amelyek egy része hosszú távon is szempont lesz vásárláskor, hívja fel a figyelmet Plánk Anita. Például felértékelődött a biztonság, bizonyosság fogalma, így megbízható, ismert márkákat keresnek a vásárlók. Még fontosabb lett a jó minőség, de mindez megfizethető áron.
Régi ízek új flakonokban
Az Unilever a magyar piacon kétmárkás stratégiát folytat. A Globus képviseli a jó minőséget megfizethető áron, a Hellmann’s márka pedig a prémium minőséget (prémium áron).
– A húsvéti étkezési és főzési szokásoknak köszönhetően 2020-ban is a Globus majonéz és mustár termékeink voltak a leginkább keresettek – árulja el Plánk Anita. – Ugyanakkor a Hellmann’s majonézek is nagyon szépen növekedtek.
A Globus ketchupok tavalyelőtt, a Globus majonézek pedig 2020-ban új flakonokba kerültek. Az íz megőrzése mellett a lényegesen kevesebb műanyagot tartalmazó, átlátszó flakonba nagyobb mennyiség fér.
– Mi 2021-ben is a fejlődésben hiszünk, ennek szellemében idén a Hellmann’s majonézek és a Globus Light majonézek is már újrahasznosított műanyagból készült flakonba kerülnek, a Globus Mustárok pedig új dizájnt kapnak – árulja el az Unilever Magyarország ideation leadje.
A 2020-as év az Unilevernél is a változásról és az ehhez való minél gyorsabb és jobb alkalmazkodásról szólt a bolti munkában és a marketingben egyaránt.
– Globus márkánk marketingkommunikációját is az utolsó pillanatban újra kellett gondolnunk, hogy valóban segíteni tudjunk az embereknek ebben a megváltozott helyzetben. A bezártsággal, szorongással jellemző időszakban kreatív receptek alkotására, a napi rutin megtartására és közös főzésre (az egy háztartásban élők összetartására) inspiráltuk az embereket a digitális térben – idézi fel Plánk Anita. – Idén is folytatjuk a Globus erős marketingtámogatását. Új, kreatív koncepcióval és új TV-filmmel találkozhatnak márciustól fogyasztóink, ami erős trade és digitális „lábbal” fog kiegészülni. Húsvétkor – mint mindig – a majonéz áll majd a fókuszban.
Szélesebb és innovatívabb választék
A KOCH’s Tormánál elsődleges célnak vásárlóik maximális kiszolgálását tekintik.
– A piaci változásokat a COVID-19 víruson kívül is nagyon sok tényező befolyásolja. Egyre jobban megosztott a fogyasztói társadalom, éppen ezért az igényeik is nagyon szerteágazóak – ecseteli Bacskai József, a KOCH’s Torma Kft. értékesítési vezetője. – A KOCH’s Torma Kft. folyamatos fejlesztésekkel törekszik mindezeknek megfelelni. Meglévő és új partnereink részére innovatív termékekkel szeretnénk még szélesebb választékot kínálni, emellett designváltásra is készülünk.
A piaci trendek közül kiemeli, hogy hazai és nemzetközi vásárlóik között egyre nagyobb igény mutatkozik a friss reszelt tormára, amely a reszelést követően minden kezelés és hozzáadottadalékanyag-mentesen kerül az üvegbe. Ezért csak hűtött körülmények között lehet tárolni, hogy megőrizze frissességét, színét és élvezeti értékeit.
– Asztali és ízesített tormák mellett paprikakészítményeink, salátaönteteink és szezonális grillszószaink is egyre nagyobb teret hódítanak – teszi hozzá. – Ezért 2021-ben nemcsak a tormából készült termékeink fejlesztésére fordítunk figyelmet, hanem egyéb kategóriában is készülünk újdonságokkal. Továbbra is fő szempontunk egy új termék bevezetésénél az egészségtudatosság és a fenntarthatóság, amelyek vásárlóink számára fontos szerepet játszanak. Újdonságaink és aktuális promócióink folyamatosan nyomon követhetőek honlapunkon és Facebook-oldalunkon.
Receptre is
Minden szegmensre igaz, hogy bár az alaptermékek dominálnak, a fogyasztók ízlésvilága tágul, egyre keresettebbek a fűszerezett vagy éppen az egyes régiókra jellemző termékspecialitások.
A mustárok között ezt az irányt képviseli a Lakeshore ír mustár, amelynek felhasználási köre széles.
– Aki kedveli a különlegesen csípős ízeket, az Irish Strong fajtát természetesen fogyaszthatja direkt módon sonkához, kolbászhoz vagy akár az egész magos mustárt ír whiskey-vel ízesítve. Ezek a fajták azonban, kiegészülve a krémes francia típusú Lakeshore mustárral sokkal komplexebb felhasználási módokat tesznek lehetővé – hangsúlyozza Habuda-Salyámosy Rita, a Glatz Hungary marketingmenedzsere. – A speciális erőteljes, fűszeres íz, a krémes állag és összetétel, vagy akár az egész magok nagyon finom mártás- vagy fűszeralapanyagot biztosítanak különleges ételek készítéséhez. Nemcsak a hagyományos Irish Stew vagy ír véres hurka készülhet belőle, hanem más különös sültek, mártások és zöldségételek is. Mivel a nemzetközi konyha egyre inkább helyet kap étrendünkben, a különleges menüsorok egyre gyakoribbak, a Lakeshore mustárok forgalma is folyamatosan fejlődik.
A márka hazai fejlődését segíti, hogy a járványhelyzet miatt az otthonfőzés gyakoribbá vált, a kísérletezőkedv megnőtt.
– Az otthoni főzés újbóli feléledésével egyre több fogyasztó használja bátran ezeket a különleges ízű, fűszeres termékeket. Éppen ezért a termékek kommunikációja is internetes receptoldalakon és kedvelt női magazinokban, receptújságokban történik, akár recepttámogatások formájában – mondja Habuda-Salyámosy Rita. – Természetesen a szezonális ár és szórólapakciók sem maradhatnak el. //
Majonéz, ketchup, mustár: előtérben a gyártói márkák
A nedves ételízesítők, vagyis a majonéz, a ketchup és a mustár együttes kiskereskedelmi forgalma átlépte a 23 milliárd forintot a 2019. november–2020. október közötti időszak során. Az ezt megelőző, azonos periódushoz viszonyítva összforgalmuk értékben 9, volumenben pedig 6 százalékkal növekedett.
A három kategória között a legnagyobb, 10 és fél milliárd forintot is meghaladó piac a majonézé. A Nielsen kiskereskedelmi indexe alapján a forgalomnövekedés is ebben a kategóriában a legintenzívebb, értéket tekintve 11, mennyiségben pedig 8 százalékra rúg.
A 401–2500 négyzetméteres üzletek egyre nagyobb piacrésszel bírnak: a forintban mért majonézeladás 46 százaléka itt zajlik, ami 2 százalékpontos részesedésnövekedést jelent a csatorna számára. Itt a legmagasabb mértékű a forgalom változása is, a megelőző időszakkal összevetve 15 százalékkal magasabb az értékbeli eladás, mennyiségben pedig 12 százalékkal több majonézt vásároltunk itt. 31 százalékot hasítanak ki a 2500 négyzetméternél nagyobb boltok, a legfeljebb 200 négyzetméteres csatorna pedig 17 százalékot tesz ki.
A vizsgált időszakban a ketchup piaca több mint 7 és fél milliárd forintot ölelt fel, ami 8 százalékkal több, mint 2018 novembere és 2019 októbere közt. Az eladás volumene 6 százalékkal emelkedett.
Ebben a kategóriában is a 401–2500 négyzetméteres csatornáé a legnagyobb részesedés, értékben 43 százalékot hasít ki a forgalomból. A forintban mért eladás több mint egyharmada az ennél nagyobb (2500+ nm) boltoké, valamint 16 százalékot tesznek ki a maximum 200 négyzetméteres üzletek.
A mustár forgalma megközelítette az 5 milliárd forintot, ami a megelőző időszakhoz viszonyítva 5 százalékos növekedés. Mennyiségben 1 százalékkal tudott nőni a kategória eladása.
A 401–2500 négyzetméteres üzletek értékbeli részesedése ebben a kategóriában is 2 százalékponttal emelkedett, így 43 százalékot birtokolnak a forgalomból. A forintban mért mustáreladás a csatornában 11 százalékkal nőtt. A 2500+ négyzetméteres boltok hasítják ki az értékbeli piac 28 százalékát, további 22 százalékot jelentenek a legfeljebb 200 négyzetméteres üzletek.
Mindhárom termékkategóriában a gyártói márkákat részesítik előnyben a hazai fogyasztók: a majonéz esetében az értékbeli forgalom 72 százalékát teszik ki, a ketchup forintban mért eladásának háromnegyedét, a mustárénak pedig négyötödét adják ezek a termékek.//
Kapcsolódó cikkeink
Klasszikus holland márkák eladására készül az Unilever
Az Unilever olyan klasszikus holland márkák eladását fontolgatja, mint az…
Tovább olvasom >Életképes magokat teremtek a MATE holdtalajban elültetett mustárnövényei
A világon elsőként sikerült életképes magokat nyerni holdtalajban nevelt mustárnövényekből…
Tovább olvasom >A Unilever növekedését legerősebb márkái támogatják
Erőteljes növekedést könyvelhetett el az Unilever 2024 a harmadik negyedévében,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Aprópénztől csörgő zsebek
A tavalyi évhez képest, amikor az életünk a feje tetejére…
Tovább olvasom >Van okunk óvatos optimizmusra
Hogyan alakul a magyar gazdaság a következő években? Milyen kihívásokkal…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >